Hopp til innhold

Hvor mange arter bjørnedyr finnes det i Norge?

Det er et vanskelig spørsmål å svare på, for det finnes garantert mange uoppdagede arter innenfor Norges grenser. Ja, til og med for vitenskapen. Men, nå finnes det i hvert fall en oppdatert oversikt over hvilke kjente arter som er registrert! Terje Meier, som også er med i Bjørnedyr i norske skoger, har nylig publisert en oversikt over norske bjørnedyr i tidsskriftet Fauna norvegica.

Terje Meier er forfatter på en oversiktsartikkel om norske bjørnedyr. Bildet er fra sommerens (2017) feltarbeid i Skråstadheia utenfor Kristiansand. Foto: Torbjørn Ekrem CC-BY.

Hva er så status? Jo, hele 146 bjørnedyr-arter er funnet i Norge. Dette inkluderer Svalbard, som så langt huser 97 arter. Fordelingen av arter på fylker i fastlandsnorge er på ingen måte jevn, og 13 fylker har færre enn 10 arter registrert. Disse tallene reflekterer nok heller ujevn innsamling enn faktisk ujevn fordeling, for det er vel ingen som tror at det bare finnes en art bjørnedyr i Telemark! Vi regner med at Bjørnedyr i norske skoger vil gi oss mange nye funn i mange fylker. Hvem blir den første til å registrere en bjørnedyr-art fra Møre og Romsdal?

2 kommentarer til “Hvor mange arter bjørnedyr finnes det i Norge?

 1. Gry Signy Lychen

  Hei er det funnet bjørnedyr i Oslo? Mistenker disse lever godt i snevinterland i drabantby-Oslo 😀

  Svar
  1. Torbjørn Ekrem

   Hei Gry,

   Ja, det er funnet mange bjørnedyr i Oslo. Jeg vil påstå at det knapt finnes en eneste flekk i Norge uten bjørnedyr. De trives nok ikke så godt på ren betong eller glass, men dukker fort opp så snart det er litt mose eller lav å leve i. Det er mange arter som også er knyttet til ferskvann eller sjøen.
   Hilsen Torbjørn

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *