Prosjektblogg

28. mars 2011

Tove Eivindsen : 28. mars 2011 06:54 : Prosjektblogg

Det er mange spennende prosjekter som har fått Nettskap-midler 2.0-midler, og nå har del- og sluttrapportene startet å komme inn.

Blant dem er Vitenwikis rapport – så om du vil lese den, eller noen av de andres er det bare å klikke her.

Leave a response »

22. mars 2011

Lise Mariann Alsli : 22. mars 2011 12:04 : Prosjektblogg

Foto: NTNU Vitenskapsmuseet

Velkommen til oss!

NTNU Vitenskapsmuseet har nå gleden av å ønske din klasse velkommen til en annerledes skoledag der dere får lære om utfordringer i forhold til kildekritikk, innsikt i hva som er sikre kilder samt deling og rettigheter på informasjon funnet på internett.

Vitenwiki er et halvdagsopplegg for videregående klasser. Elevene jobber i «team» som fokuserer på museets gjenstandsmateriale og deretter benytter nettkilder aktivt for å finne mer informasjon om utvalgte gjenstand. Elevene deles inn i team på 3-4 elever. Disse teamene fordeles på 5 mac-stasjoner. Hver klasse må derfor deles inn i to gjennomføringer for å få det til å gå opp. Hvert team skriver en artikkel ut i fra en valgt gjenstand de finner i utstillingene våre. Resultatet, en artikkel med bilder og henvisninger, blir lagt ut her på Vitenwikis nettsider.

Prosjektet passer fint å knytte opp mot norskfaget, naturfag og eldre historie men vi er åpne for alle klasser som finner dette interessant både i forhold til tema og metode.

Benytt sjansen til en annerledes historie- eller naturfagdag.
Lær mer om kildebruk og referanseføring.
Bli med på å skape en nettbasert kunnskapsbase.

  • Varighet: Ca. 3-4 timer
  • Antall elever: 15-20 elever (En klasse deles i to grupper)
Leave a response »

23. november 2010

Tove Eivindsen : 24. november 2010 14:25 : Prosjektblogg

Nå har den siste av de tre pilotklassene fullført, og vi er i gang med å evaluere.

Prosjektgruppa (Solbjørg, Lise Mariann, Guro og meg) hadde møte før helga, og gikk gjennom elevenes tilbakemeldinger.

Noen glimt:

  • 70 % sier de lærte noe nyttig om «deling, ikke stjeling» på internett.
  • 66 % sier det var mer motiverende at resultatet kommer på nett med en gang.
  • 67 % sier dagen var bra eller veldig bra.
  • 69 % sier Vitenwiki var lærerikt.

I tillegg diskuterte vi endringer i opplegget, som vi håper blir en del av skoletjenestens tilbud her på museet neste år. Blant annet tror vi halvdagsopplegg går bedre, en hel dag er for lenge i forhold til hvor raskt elevene jobber. Mindre grupper tror vi også er heldig, slik at de blir færre forfattere som skal samarbeide om hver artikkel.

Vi vil også bruke mer tid på å forklare kjernen i prosjektet – hvordan en skal skille mellom troverdige og ikke troverdige kilder på nett, og hvor en kan finne gode, kvalitetssikra og offentlige sider.

Alt dette skal selvsagt formuleres i en rapport til Fornyingsdepartementet, (som vi igjen takker for finansieringen!). Vi jobber også med håndbok for opplegget framover.

Leave a response »

18. november 2010

Tove Eivindsen : 24. november 2010 14:17 : Prosjektblogg

Inspirerande ord i Dag og tid sist fredag: I eit intervju seier romanforfattar og filosof Umberto Eco:

«I framtida vil utdanning ha som mål å lære kunsten å filtrere. Det er ikkje naudsynt å lære kvar Katmandu ligg, eller kven som var den første franske kongen etter Karl den store, for slikt finn ein overalt. Derimot burde ein be studentane undersøkje femten nettstader for å finne ut kven som etter deira meining er den mest truverdige. dei må lære kunsten å samanlikne.»

For å sitere kollega Arnfinn, «Han la det fram på ein slik måte at ein kunne nesten tru det var han som dreiv Vitenwiki. Artig.»

Det synest vi også! takk for tipset!

Leave a response »

15. november 2010

Guro Jørgensen : 15. november 2010 09:12 : Prosjektblogg

Hvor finner vi gode kilder om villsvin på nett?

I dag er det tredje og siste runde med Vitenwiki for elevene ved Thora Storm videregående skole – i hvert fall i denne omgang. Klasse 1 STA er allerede godt i gang med å skrive sine wikiartikler.  Gjenstandene de har valgt er sibirtiger, villsvin, anakonda, gaupe og to signeter med magiske tegn, alt fra NTNU Vitenskapsmuseets utstillinger.

Leave a response »

8. november 2010

Lise Mariann Alsli : 8. november 2010 09:47 : Prosjektblogg

Nye ivrige elever er i gang med å fylle ut Vitenwiki. Dagens gjeng kommer også fra Thora Storm videregående skole, klasse 1d.

Denne gangen er det arkeologiske gjenstander som blir beskrevet i og med at det kun var naturhistoriske gjenstander forrige runde. Interesseobjektene denne gangen er runebomme, helleristningsstein, Nansens anorakk, primstav og vikingesverd.

Vi merker at det er en smule mer jobb med å finne gode arkeologiske kilder på nett enn gode naturhistoriske kilder, men utfordringen tar vi på strak arm.

Leave a response »

26. oktober 2010

Tove Eivindsen : 26. oktober 2010 13:40 : Prosjektblogg

I kveld var Tove og snakka på NOKIOS om Vitenwiki. NOKIOS er «Norsk konferanse for IKT i offentlig sektor», og under workshopen om «Dataskap»var tre Nettskapvinnere invitert for å fortelle om sine prosjekt.

Tove demonstrerte Vitenwiki, før Nils Tarjei Hjelme og Kristian Waldal fortalte om sitt prosjekt, Riverflow.no og David Norheim om Borgerkanalen.

Det var kjempespennende å høre om de andre prosjektene, og også veldig inspirerende med Fornyingsdepartementets innlegg om Nettskap og data.norge.no.

Leave a response »

25. oktober 2010

Tove Eivindsen : 25. oktober 2010 11:04 : Prosjektblogg

Vi er i gang! På rett!

Første pilotklasse fra Thora Storm videregående skole er her!

1stb – entreprenørlinja – møtte opp friske og raske før klokka ni. De fem teama var raskt i gang, og valgte hver sine gjenstander.

Det ble mye dyr denne gangen: Isbjørn, kjempeblekksprut, dugong, nebbdyr og elg.

En villig gjeng lot seg også fotografere, og facebookes.

En ekstra stor takk til Silje, Heidi, Jørgen, Solbjørg, Guro og Lise Mariann som var teammentorer i dag  – og ikke minst til Roger A., Helge Ø. og Roger S., som har jobbet intenst bak kulissene får å få teknikken til å funke!

Team Dewgong.

Team Dewgong.

Leave a response »

19. oktober 2010

Tove Eivindsen : 19. oktober 2010 11:00 : Prosjektblogg

Nå er det plutselig bare noen dager til den første pilotklassen kommer. Vi har det siste prosjektmøtet, og samler trådene. Liste over ressurser er på nett, Wordpressen er oppe og går, vi har fått design, det er laget liste over forslag til gjenstander og stipendiatene er klare til dyst. Nå skjer det!

Leave a response »

11. oktober 2010

Tove Eivindsen : 11. oktober 2010 10:54 : Prosjektblogg

Vi kjører testing i Newtonrommet. Det er der vi skal ha pilotene, for det er så flott tilrettelagt for teamarbeid.

Med god hjelp av Helge Ø. (som har gjort en helteinnsats på Wordpressen og mac-klargjøring hele veien) og Roger S. får vi utstyret til å virke, og oppretter oss selv som brukere på Vitenwiki.

Ikke bare det, både Guro, Solbjørg, Lise Mariann, Jørgen og Tove legger ut sine første artikler!

Leave a response »

5. oktober 2010

Tove Eivindsen : 5. oktober 2010 10:51 : Prosjektblogg

Tove har laga en headerdesign for Vitenwiki. Tanken er at den gamle steinøksa med en USB-kabel på skal ligne på en datamus. Det er meningen at den skal representere at vi bruker ny teknologi for å fortelle om gamle gjenstander. Mer om den her.

Leave a response »

22. september 2010

Tove Eivindsen : 22. september 2010 10:47 : Prosjektblogg

NTNU Vitenskapsmuseet har et knippe flotte doktorgradstipendiater, og i dag har Guro (som er én av dem, og er med i prosjektgruppa), bedt fagseksjonene våre la noen av disse stipendiatene få delta på Vitenwiki som såkalt pliktarbeid.

Når en tar en doktorgrad (phd) ved en virksomhet, er det nemlig vanlig at en må jobbe en del i virksomhetens vanlige arbeid – både slik at en skal lære mer om hvordan institusjonen jobber, men også for at en skal være en del av kollegiet. Dette kalles «pliktarbeid».

Svaret kom raskt: Vi får med oss stipendiater både fra arkeologi og biologi!

De vil bli ”mentorer” for teamene under gjennomføringen. Takk til dem!

Leave a response »

15. september 2010

Tove Eivindsen : 15. september 2010 10:45 : Prosjektblogg

Vi tester NTNUs wikisystem Confluence. Det viser seg at det er vanskelig for brukere uten ntnu-adresse å publisere der. Og det kommer jo ikke elevene våre til å ha. Å endre stylingen var heller ingen åpenbar sak. Og det koster å få hjelp.

Etter å ha vært i tenkeboksen går vi for Wordpress. Ikke bare er det der bloggene til NTNU Vitenskapsmuseet ligger, de er av de beste bloggverktøyene når det gjelder tilgjengelighet på nett, det finnes på norsk, en kan endre i kildekode, en kan legge den lokalt – og det er superenkelt å bruke både for oss og elevene.

Dessuten er det åpent for alle, gratis!

Leave a response »

13. september 2010

Tove Eivindsen : 13. september 2010 10:44 : Prosjektblogg

Da har vi fått beskjed fra departementet om at penger er på veg. Da bestiller vi! 5 bærbare macer med mus og headset, fem HD-video/fotokamera og utstyrskofferter er på veg.

Planen er at hvert team (fem team pr klasse) får en koffert med alt utstyret de trenger. Vår eminente konserveringslab har sagt seg villige til å skjære ut skum og få det til å se fancy ut. Takk!

Leave a response »

10. september 2010

Tove Eivindsen : 10. september 2010 10:43 : Prosjektblogg

Datoene er klare!

Det blir Vitenwiki-dager:

  • Mandag 25. oktober
  • Mandag 8. november
  • Mandag 15. november

Vi glær oss!

Leave a response »

3. september 2010

Tove Eivindsen : 3. september 2010 10:32 : Prosjektblogg

Vi har fått svar fra Thora Storm videregående. Og ikke bare har de tre klasser til oss, alle de fire førsteklassene var interesserte. Dessverre har vi ikke mulighet til å ta med mer enn tre klasser nå i prøveprosjektet, men da vet vi i alle fall hvem vi skal invitere dersom vi klarer å få fortsatt prosjektet!

Nå skal vi og kontaktlærerne møtes og diskutere nærmere hvordan det er smart å gjøre dette. Nå nærmer det seg!

Leave a response »

27. august 2010

Tove Eivindsen : 27. august 2010 10:30 : Prosjektblogg

I dag ble det sendt invitasjon til Thora Storm videregående skole, omtrent vegg i vegg med NTNU Vitenskapsmuseet. Spørsmålet vårt til dem var om de har tre klasser som kan tenke seg å være våre prøvekaniner.

Vitenwiki-piloten vår skal nemlig foregå tre mandager før jul, og da trenger vi elever!

Leave a response »

24. august 2010

Tove Eivindsen : 24. august 2010 10:29 : Prosjektblogg

Departementet har spurt oss om vi vil komme og fortelle om Vitenwiki på NOKIOS – Norsk konferanse om IKT i offentlig sektor i oktober. Selvfølgelig vil vi det!

Leave a response »

9. august 2010

Tove Eivindsen : 9. august 2010 10:12 : Prosjektblogg

Nå om dagen jobber vi med å få planlagt prosjektet vårt nøyere. Vi hadde jo en idé, så fikk vi penger – og nå skal vi gjøre det også!

Derfor jobber vi med å sjekke priser på utstyr, få laget milepælplan osv osv. Det er gøy å se at prosjektet nå begynner å bli mer og mer klart!

Leave a response »

5. juli 2010

Tove Eivindsen : 5. juli 2010 10:09 : Prosjektblogg

Nå har Solbjørg sendt inn omtale av Vitenwiki til en fellesside, der alle Nettskapsvinnerene er presentert.

Gøy å se Ekspertgruppas begrunnelse for hvorfor Vitenwiki fikk penger:

«Bringer nye brukergrupper til “bidragsyter”-rollen i Web 2.0. Spesielt interessant at den rettet mot yngre ungdom.»

Alle de 17 nettskapsvinnerne er omtalt her.

Leave a response »

23. juni 2010

Tove Eivindsen : 23. juni 2010 10:07 : Prosjektblogg

I dag offentliggjorde ministeren, Rigmor Aasrud, hvem som får Nettskapsmidler. Og vi er blant de som ble plukka ut. Ikke bare det, vi fikk kr 105 000 – som var akkurat det vi søkte om! Nå blir det Vitenwiki!

Det var faktisk hele 135 søknader!

Stor takk til juryen: Hilde Lovett (Telenor Corporate Development), Eirik Solheim (NRK-Beta) og Torgeir Waterhouse (IKT-Norge).

Leave a response »

9. mai 2010

Tove Eivindsen : 9. mai 2010 10:01 : Prosjektblogg

I dag er søknadsfristen for Nettskap 2.0-midler i 2010. Vi har laga ei prosjektgruppe, som sammen har skrevet søknad og laga et budsjett. Den består av Tove (leder), Guro, Solbjørg og Lise Mariann. Nå krysser vi fingrene!

Leave a response »