Sommerlarm

Dyr – både ønskede og uønskede

By lisemab

I dag har vi hatt en dag i dyrelivets tegn, fra små til store og fra ønskede til uønskede dyr.

I formiddag tok vi med oss bokser og håver og gikk til Ilabekken for å sjekke ut dyrelivet i bekken. Kunne vi finne noen skapninger der, mon tro? Det fant vi så absolutt. Våre småforskere fant både humler, døgnfluelarver, vårfluelarver og igler. Det å kunne slå opp i en bok og finne akkurat den larven en hadde foran seg og forstå hvorfor den heter akkurat det den heter var spennende lærdom.

Dyrelivet ved bekken ble komplettert av en ganske nysgjerrig and som gjerne ville bli med på Sommerlarm. Hun må belage seg på å vente til neste år. 🙂

Spennende dyreliv ved Ilabekken. Foto: Lise Mariann Alsli, NTNU Vitenskapsmuseet
Spennende dyreliv ved Ilabekken. Foto: Lise Mariann Alsli, NTNU Vitenskapsmuseet

Etter lunsj hadde vi besøk av biolog Jørgen Rosvold som fortalte om og ledet et opplegg omkring ønskede og uønskede arter i Norge, såkalt Rødlisten og Svartlisten. Her måtte Sommerlarmdeltakerne forske og reflektere omkring hvilke kriterier som skal til for at vi ønsker å ha et dyr i Norge eller om vi ikke vil at det skal være her.

Dersom du skulle bestemme over deres skjebne, hadde du ønsket at ulven, rådyret, minken, villsvinet og moskusen skulle fått bli her eller skulle du fjernet dem fra landet? Denne ukens sommerlarmforskere har i alle fall hatt klare meninger om saken.

Skal villsvinet få bli i Norge? Og hva med rådyret? Foto: Guro Jørgensen, NTNU Vitenskapsmuseet
Skal villsvinet få bli i Norge? Og hva med rådyret? Foto: Guro Jørgensen, NTNU Vitenskapsmuseet

I går fant vi, som sagt, en underlig ting under vår arkeologiske utgravning og nå har vi forsket litt i hva det kan være for noe. Vi har (med hjelp fra andre arkeologer) kommet frem til noen teorier;
1. Det kan være et lodd for å sjekke at veggene ikke blir skjeve når man bygger.
2. Det kan være en slags ambolt
3. Det kan være et håndtak til en klebersteingryte
4. Det kan være den biten som blir sittende igjen i midten når en hogger ut et kleberkar eller klebergryte, slik som når du dreier en bolle av tre.

Uansett har vi ikke fått et entydig svar på hva funnet kan være, men at det er noe er helt klart for vi har fått fortalt at det er blitt funnet mengder av slike gjenstander i middelalderbyen. Dette kan vise seg å være et ekte arkeologimysterium…Legg igjen en kommentar