Sommerlarm

Jern og jord

By lisemab

Vi startet årets Sommerlarm med å gå tilbake i tiden. Vi gravde i ekte middelalderjord fra Trondheim. Det var spennende å grave når vi visste at ingen hadde sett gjenstandene vi fant på flere hundre år.

Vi fant blant annet massevis av rester av middelaldermenneskenes middag, både fisk og pattedyr. Og så fant vi en merkelig ting av kleberstein som vi skal forske videre på. Kanskje finner vi ut hva det er senere i uken.

Ivrige arkeologer i arbeid og en mystisk kleberstein i midten. Hva kan dette være, mon tro… Foto: Lise Mariann Alsli, NTNU Vitenskapsmuseet
Ivrige arkeologer i arbeid og en mystisk kleberstein i midten. Hva kan dette være, mon tro… Foto: Lise Mariann Alsli, NTNU Vitenskapsmuseet

I dag fikk vi også lære mer om jern. Hvor avhengige er vi egentlig av jern? Når ble jern oppfunnet? Og kan egentlig «gørr» i myra bli til jern? Arkeolog Lars Stenvik besøkte oss og tok oss med til smia hos Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider der vi fikk se hvordan en smed arbeider. Spennende saker.

Hvordan blir egentlig jern til og hvordan former en smed jernet? Foto: Guro Jørgensen, NTNU Vitenskapsmuseet
Hvordan blir egentlig jern til og hvordan former en smed jernet? Foto: Guro Jørgensen, NTNU Vitenskapsmuseet

Klikk her for å se flere bilder og filmsnutter fra dagen vår.Legg igjen en kommentar