Frossen fauna

Å vente på feltsesongen

By Jørgen Rosvold

En må gamble litt når en planlegger leting i snøfonner. For å ha best sjanse til å finne gamle dyrerester, må en vente til snøfonnene har smeltet ned til et vist nivå. Men venter man for lenge kan det raskt komme nysnø!

Enkelte år, når det har kommet mye snø om vinteren og våren og sommeren har vært kald, vil snøfonnen øke i størrelse. Da er det liten vits i å bruke mye tid på å lete i fonnene.

Global oppvarming gjør livet vanskelig for dyr som er avhengig av snø og is, men når en venter spendt på feltsesongen, under en så unormalt varm sommer som vi har hatt i år, er det i blant vanskelig å skjule entusiasmen. Spesielt når det rapporteres om at folk i fjellet allerede har begynt å finne ting!

Sommerkveld i Børgefjell, med isbre og snøfonner i bakgrunnen. Foto: Jørgen Rosvold

I år planlegger vi å utvide snøfonnleitinga nordover og inn i sørsamiske områder, som Hattfjelldal og Børgefjell. Her håper vi å finne viktige spor etter den tidlige historien til tamreinen. Så langt ser sesongen bra ut. Sist vinter var relativt mild og tørr, og selv om våren var lang og kjølig, har sommeren så langt vært uvanlig varm. Vi får krysse fingrene får at nysnøen ikke kommer tidlig i år!Legg igjen en kommentar