Sommerlarm

Sommerlarms siste is er fortært…

By lisemab

…og nå er det sommer!

Siste dag ble en fin museumsdag. Etter å ha fartet rundt de tre siste dagene forholdt vi oss rolig på museet i dag. Vel, rolig og rolig… Det var full fart med alt som skulle forberedes til forskerspirenes foreldre skulle komme klokken 13.00.

Det lages bier og humler! Foto: Ann-Ingeborg Floa Grindhaug, NTNU Vitenskapsmuseet
Det lages bier og humler! Foto: Ann-Ingeborg Floa Grindhaug, NTNU Vitenskapsmuseet

Først gjorde forskerspirene de siste forandringene på akvariet de begynte på i går. Det ble spennende akvarier med mange arter av både dyr og planter, noen hadde også fått navn, blant annet en fisk som het Mons.

Male, male, male, gul og svarte striper, det er ingen tiger men en Humle! (eller en bie?) Foto: Ann-Ingeborg Floa Grindhaug, NTNU Vitenskapsmuseet
Male, male, male, gul og svarte striper, det er ingen tiger men en Humle! (eller en bie?) Foto: Ann-Ingeborg Floa Grindhaug, NTNU Vitenskapsmuseet

Etterpå satte vi oss ned ved verkstedsbordene og fikset de vakreste pinnebier med og uten brodd og med mange stripevarianter. Disse kan forskerspirene pynte med hjemme i blomsterpotter eller kanskje på rommet sitt. Det andre vi laget var små insektshotell. Dersom man henger disse ute på et solfylt sted med blomster og trær i nærheten kan det plutselig flytte inn små solitære bier til neste år.

Vinger må pinnebien ha! Foto: Lise Mariann Alsli, NTNU Vitenskapsmuseet
Vinger må pinnebien ha! Foto: Lise Mariann Alsli, NTNU Vitenskapsmuseet

Etter en velfortjent lekepause ute i den fine museumsparken var det på tide med de siste forberedelsene til utstillingen. Vi har satt opp bilder fra uken som har vært, hengt opp skjema fra aktivitetene vi har gjort og ikke minst har vi lagt frem alt det spennende vi har funnet, samlet inn og laget.

Og slik ble den, se så fin! Foto: Ann-Ingeborg Floa Grindhaug, NTNU Vitenskapsmuseet
Og slik ble den, se så fin! Foto: Ann-Ingeborg Floa Grindhaug, NTNU Vitenskapsmuseet

Vi besøkte utstillingen «Dødlig handel» for å snakke litt om dyr og ting som det ikke er lov til å ta med seg til norge. Det er mange grunner til at for eksempel elfenben ikke er lov til å ta med til Norge i dag. Det er jo så klart at mange dreper de stakkars elefantene for å få tak i dem, og det er ikke hyggelig. Vi snakket også om ulike arter som er på rødlisten og på svartlisten. Er en art på rødlisten finnes det ikke mange igjen av den arten i verden, tigeren er en slik art. Er de på svartelisten derimot betyr det at vi ikke ønsker å ha denne arten i Norge. For eksempel brunsneglen, den vil vi ikke ha i Norge så den er på svartelisten.

Dødelig handel er ikke noe tull, vi må ta vare på artene våre! Foto: Ann-Ingeborg Floa Grindhaug, NTNU Vitenskapsmuseet
Dødelig handel er ikke noe tull, vi må ta vare på artene våre! Foto: Ann-Ingeborg Floa Grindhaug, NTNU Vitenskapsmuseet

Like før foreldrene kom tok vi opp det siste temaet for uken. Da gjennomførte vi rollespillet «Fuglereisen» der forskerspirene selv fikk kjenne på kroppen hvordan det er å være sjøfugl og fly over havet for å finne mat. det er ikke alltid like enkelt for en fugl å sortere mat fra plast. Hva skjer dersom en fugl spiser for mye plast?

Se så flinke, vi turner i vei! Foto: Ann-Ingeborg Floa Grindhaug, NTNU Vitenskapsmuseet
Se så flinke, vi turner i vei! Foto: Ann-Ingeborg Floa Grindhaug, NTNU Vitenskapsmuseet

Men så var det på tide med litt besøk. Det var med tydelig stolthet at forskerspirene tok i mot foreldre og søsken og fortalte om alt de hadde opplevd i løpet av uken. De geleidet foreldre rundt slik at de fikk se både forskerspirenes egen utstilling samt museets andre utstillinger.

Og så var det plutselig tid for avslutning med is, diplom og premier.

Siste sommerlarmdag er over og vi pakker sammen akvarier, bilder, bord, stoler og arkeologiske funn. Og så tenker vi litt på alle de koselige forskerspirene vi har blitt kjent med de to siste ukene. Vi ønsker dere alle sammen en fantastisk fin sommer!

Hilsen
Solbjørg, Lise Mariann, Ann-Ingeborg og MichaelLegg igjen en kommentar