Sommerlarm

Forskningsskip, sol og fjære!

By lisemab

I dag ble det ut på tur for å se nærmere på livet i fjæra.

Dagen startet med en kort introduksjon om livet i havet mens vi satt ved tørrakvariet. Her ble det snakket om hva som lever i havene våre, alt fra verdens største pattedyr nemlig blåhvalen ned til planteplankton som man ikke kan se uten at de er mange samlet eller ved å se i mikroskop.

Samling ved tørrakvariet. Foto: Michael Serenander Fosbæk, NTNU Vitenskapsmuseet

Etter dette fikk vi tatt oss en liten tur inn i Polarnatt-utstillingen, og her trenger man lommelykt for å kunne få med seg noe som helst. Forskerne trodde tidligere at det var helt dødt for levende vesener i den mørke årstiden ved polene, men det har vist seg å være helt feil! Og med lommelykt i hånden fikk vi sett arter som lever i det mørke polhavet, hvor noen av disse artene lager sitt eget lys.

Studerer Polarnatt med lommelykt. Foto: Michael Serenander Fosbæk, NTNU Vitenskapsmuseet

 

Denne uken var vi ekstra heldige siden vi fikk muligheten til å komme ombord på forskningsskipet til NTNU, Gunnerus. Her fikk vi lære litt om hvordan man kan forske på det som finnes i havet. Skipet er som er flytende laboratorium og var utstyrt med våtlab, tørrlab og datalab slik at forskerne slipper å dra inn på land. Oppe på brygga fikk de som ville sitte i kapteinens stol, fra denne stolen kan man styre nesten hele skipet!

Her ventes det på tur for å sitte i kapteinen sin stol.Foto: Michael Serenander Fosbæk, NTNU Vitenskapsmuseet

Etter vi hadde sett oss ferdig på Gunnerus, dro vi til fjæra, hvor vi spiste lunsj i sola og så ut over vannet. Mette og gode, og forhåpentligvis med godt skotøy på begikk vi oss ut på en leteaksjon i fjæra. Ved å snu på steiner, lete blant tang og ved graving ble det funnet massevis av krabber i forskjellige størrelser, ulike typer snegler og et par børstemark. Noen klarte til og med å få fanget noen små fisk i hoven.

Graving i fjæra. Foto: Ann-Ingeborg Grindhaug, NTNU Vitenskapsmuseet

Når bøttene var fulle, dro vi tilbake til museet hvor de gruppevis satt sammen et lite akvarium, og prøvde å artsbestemme artene som var funnet. Det var knapt om tid så ikke all ble ferdige med dette, heldigvis rekker vi å se litt mer på dette i morgen.

Artsbestemmelse av fangsten, før det legges i akvariet! Foto: Michael Serenander Fosbæk, NTNU Vitenskapsmuseet

Hvis noen ønsker å lære mer om havet så har NRK en veldig kul serie som heter «Den blå planeten» som handler om havet og dens livgivende krefter. Her er en lenke til den første episoden: https://tv.nrk.no/serie/den-blaa-planeten/sesong/1/episode/1

Vi gleder oss til besøk av foreldre og søsken i morgen!Legg igjen en kommentar