Sommerlarm

Bie på pinne og insekthotell

By lisemab

I dag var vi travelt opptatt med å forberede til utstillingsåpning og avslutning. I dag kom nemlig både foreldre, søsken og besteforeldre for å se hva forskerspirene har bedrevet de siste dagene. Vi bygget derfor en fin utstilling med arkeologiske funn, preparater fra bekk og luft, skjemaer fylt ut når vi har gjort feltarbeid og ikke minst en masse bilder fra uken.

Men før foreldrene kom fikk vi tid til litt andre aktiviteter også. Vi laget fine pinnebier som vi kan pynte med hjemme. Biene ble noen riktig hyggelige personligheter med grønne øynebryn, spiss brodd og andre finurligheter.

Snodige og fine pinnebier lages med stor iver. Foto: Grethe Sundet Haugen, NTNU Vitenskapsmuseet
Snodige og fine pinnebier lages med stor iver. Foto: Grethe Sundet Haugen, NTNU Vitenskapsmuseet

I tillegg laget vi noen små insektshotell slik at forskerspirene våre kan bidra til å ta vare på de viktige insektene. For som vi fikk vite på Ringve; man tenker kanskje ikke på hvor viktige små insekter kan være før man begynner å forske på det. har du noengang tenkt på hvilke dyr som sprer pollen fra kakaoplanten som vi får sjokolade fra. Det hadde ikke forskerne heller før de plutselig begynte å se nærmere etter. Og tenk; det insektet som vi synes er aller mest irriterende er det som gjør at vi får sjokolade; nemlig knotten. Tenk på det; Ingen knott, ingen sjokolade. Ta vare på insektene.

Forskerspirene tar ansvar for insektene våre. Foto: Grethe Sundet Haugen, NTNU Vitenskapsmuseet
Forskerspirene tar ansvar for insektene våre. Foto: Grethe Sundet Haugen, NTNU Vitenskapsmuseet

Og tror du ikke vi fikk et aldri så lite forskerbesøk også sånn helt på tampen. Beinekspert Jørgen Rosvold kom  og fortalte litt om hvilke dyr beina barna fant på arkeologidagen var fra. Blant beina var det både hodeskaller, knær og overarmsbein, men ingen fra mennesker. Og bra var det, var det enkelte forskerspirer som mente. For hadde det vært menneskebein hadde det rett og slett blitt litt i ekleste laget.

Jørgen kan nesten alt som er å vite om bein og fikk noen travle minutter da 18 forskerspirer kastet seg over ham med bein i blikket. Foto: Lise Mariann Alsli, NTNU Vitenskapsmuseet
Jørgen kan nesten alt som er å vite om bein og fikk noen travle minutter da 18 forskerspirer kastet seg over ham med bein i blikket. Foto: Lise Mariann Alsli, NTNU Vitenskapsmuseet

Men nok om det. Klokken 13.00 sto foreldre og familie og banket på og forskerspirene fikk selv vise familien sin alt det spennende vi har fått til i løpet av de siste dagene. Og før vi visste ordet av det var uke 1 av sommerlarm unnagjort og 18 forskerspirer vandret ut av NTNU Vitenskapsmuseet med noen morsomme opplevelser, litt ny kunnskap og en pinnebie og insektshotell i bagasjen.

God sommer og velkommen til neste ukes forskerspirer. Vi gleder oss til å møte dere.Legg igjen en kommentar