Kumlokk

Mange ting som omgir oss til daglig, legger vi knapt merke til. Får en først får øynene opp for dem, kan de fange interessen. ”Gategods” er lokk, rister og sluk <a href="https://blogg.vm.ntnu.no/sansogsamling/2011/05/30/kumlokk-2/#more-'" class="more-link">more »</a>

Kumlokk fra Ulefos, fotografert i Pärnu i Estland. Foto: Eli F.

Mange ting som omgir oss til daglig, legger vi knapt merke til. Får en først får øynene opp for dem, kan de fange interessen. ”Gategods” er lokk, rister og sluk som dekker hull i gater og fortau der det gjemmer seg tekniske løsninger av ulike slag. Kumlokk er en kategori gategods.

Norge har to leverandører av kumlokk: Ulefos og Furnes. Du kan støte på norske kumlokk også i utlandet; de er eksportvare. Kumlokk lages i henhold til norske standarder, som sikrer at lokkene tåler store belastninger.

Hvorfor har Elverum en ugle i kommunevåpenet? Foto: Eli F.

Det går an å lage litt stas også ut av kumlokk, selv om de er aldri så praktiske og nyttige. En kan bestille kumlokk tilpasset særlige behov, for eksempel for å markere eiendom eller for profilering. Det har mange kommuner og en del etater og firmaer gjort.

Særlig kommunelokk er et studium verdt, gjerne med navn og kommunevåpen på. Mange andre har fine mønstre, som viser at ”noen” har tenkt på at hverdagsting bør ha en god utforming.

Eli, Trondheim

Tags: