Barberblader

I min generasjon – jeg er født i 1931 – samlet de fleste gutter jeg kjente på frimerker. Noen av oss samlet også på sigarettmerker, klippet forsiden av esker vi <a href="https://blogg.vm.ntnu.no/sansogsamling/2012/10/22/barberblader/#more-'" class="more-link">more »</a>

I min generasjon – jeg er født i 1931 – samlet de fleste gutter jeg kjente på frimerker. Noen av oss samlet også på sigarettmerker, klippet forsiden av esker vi fant ute, fikk hjemme, eller hos naboer, slekt og venner.

Krigen satte etter hvert sterkt preg på hverdagslivet, noe som blant mye annet førte til at det ble langt færre sigarettmerker å oppdrive. Gode råd var dyre. Samlemanien var like sterk, men hvordan skulle den kunne få utløp under så vanskelige forhold?

Da var det en av oss, muligens undertegnede, som fant på at vi kunne prøve å samle på barberbladsorter. Dette viste seg å by på overraskende muligheter. I første omgang plyndret man fars barberskrin – der var det omtrent bare Gillette, som viste seg å være fabrikkert i en rekke varianter.

Senere ble naboer og andre kjente hjemsøkt, med det foreliggende resultat – ca. 130 forskjellige barberbladsorter. Hadde ikke krigen sluttet og puberteten innfunnet seg, og med den andre interesser, kunne samlingen kanskje kommet opp i firesifrede tall – hvem vet?

Arnulf, Trondheim

 

 

Tags: