Nydelig miniatyrsamling fra Filippinene

I 1913 mottok NTNU Vitenskapsmuseet en nydelig liten samling av miniatyrer fra Manila på Filippinene. De er kopier av alle typer bruksgjenstander, for eksempel keramikkfat og servisedeler, forskjellige kurver og <a href="https://blogg.vm.ntnu.no/sansogsamling/2011/04/12/nydelig-miniatyrsamling-fra-filippinene/#more-'" class="more-link">more »</a>

Miniatyrer av tresko til mann. Foto NTNU Vitenskapsmuseet.

Modell av fiskeruse, 18 cm lang. Foto NTNU Vitenskapsmuseet.

I 1913 mottok NTNU Vitenskapsmuseet en nydelig liten samling av miniatyrer fra Manila på Filippinene. De er kopier av alle typer bruksgjenstander, for eksempel keramikkfat og servisedeler, forskjellige kurver og flettede fiskeredskap, modell av en utriggerbåt, miniatyrsko og en regnhatt. Noen få av de nærmere 40 gjenstandene er i naturlig størrelse. 

Samlingen er en gave fra tyskfødte Karl Ziegler, honorær konsul i Manila, Filippinene. Han jobbet i firmaet Schmidt & Ziegler i Filippinene i 14 år, fram til første verdenskrig brøt ut i 1914. Ziegler deltok i krigen som major. I 1919 kom han til Trondheim og fikk jobb hos G. A. Hartmann, en velrenommert jernvarehandel i byen. Etter grosserer Hartmanns død, ble han leder og direktør for firmaet.

I Trondheim satt Ziegler i styret i et titall av byens bedrifter og fabrikker. Han var en aktiv borger også rent fysisk, for vi finner navnet hans i medlemslisten i Trondheim Turistforening fra 1934.

Fotoet i headingen er av en liten håndmalt sivmatte.

Britt Eli, konservator, NTNU Vitenskapsmuseet