En liten smak av Afrika

Major Martin Gerhard Jyssums samling består av ca 50 gjenstander fra Belgisk Kongo. Her er våpen som piler, dekorerte dolker og økser som har tilhørt høvdinger i området. Forskjellige vakre <a href="https://blogg.vm.ntnu.no/sansogsamling/2011/02/15/en-liten-smak-av-afrika/#more-'" class="more-link">more »</a>

Horn av tre, brukt rituelt. Tegnene skal være av magisk karakter. Foto: P.E. Fredriksen, NTNU Vitenskapsmuseet.

Major Martin Gerhard Jyssums samling består av ca 50 gjenstander fra Belgisk Kongo. Her er våpen som piler, dekorerte dolker og økser som har tilhørt høvdinger i området. Forskjellige vakre tregjenstander med utskjæringer, som drikkekar, piper og kultobjekt, sivarbeid og tekstiler, samt en arabisk-afrikansk høvdingdrakt. Sist, men ikke minst må nevnes to elefanttenner i bastetui for transport.

Martin Gerhard Jyssum var født i Strinda i Trondheim i 1881. Før han døde i 1975 bestemte han at hans Kongosamling skulle gis til NTNU Vitenskapsmuseet for å bli en del av Afrikasamlingen som det den gang var snakk om å bygge opp.

Pipe. Foto: P.E. Fredriksen, NTNU Vitenskapsmuseet.

Jyssum var ferdig på Krigsskolen i 1904, men da det ikke var arbeid å få i Norge, reiste han til Bryssel og tok ett år på Kolonialuniversitetet. Etter dette ble han sendt til Belgisk Kongo, hvor han jobbet som territorialforvalter i området Lualaba-Kasai i syv år. Da 1. verdenskrig brøt ut var han i Norge og ble kompanisjef i Den kongelige Garde. Han jobbet i mange år i Orklakonsernet, avbrutt av krigstjeneste under 2.verdenskrig.

Det har de siste årene vært gjort et stort arbeid med å registrere alle skandinaver som jobbet i Belgisk Kongo fra 1880-årene til 1. verdenskrig. Landet var Kong Leopold  IIs private koloni fram til 1908 og ble så overført til Belgia som utnyttet elfenben- og særlig gummiressursene der.

Belgisk Kongo heter i dag Den demokratiske republikken Kongo eller Kongo-Kinshasa.

Hvis du vil lese mer om Jyssums samling, kan du laste ned SPOR nr 1/2003 og lese artikkelen «Raritetskabinettet….» fra side 38. 

Britt Eli Thingstad, konservator, NTNU Vitenskapsmuseet

Tags: