Rosenkranser

En rosenkrans er en rekke med perler som man holder orden på bønner med. De finnes i flere kirkesamfunn og religioner, men den katolske rosenkrans, som jeg samler på, har <a href="https://blogg.vm.ntnu.no/sansogsamling/2011/02/03/rosenkranser/#more-'" class="more-link">more »</a>

En rosenkrans er en rekke med perler som man holder orden på bønner med. De finnes i flere kirkesamfunn og religioner, men den katolske rosenkrans, som jeg samler på, har fem grupper med ti perler hver. På disse ber man bønnen ”Ave Maria”. Disse er skilt med en enslig perle og ved denne perlen ber man ”Fadervår”. I tillegg har rosenkransen fem ekstra perler og et krusifiks. Slik rosenkransen fremstår i dag, har den vært siden 1400-tallet og den er tradisjonelt tilskrevet dominikanerordenen.

Jeg begynte å samle rosenkranser før jeg selv konverterte til Den katolske kirke, men de fleste er naturlig nok kommet til samlingen etter det. Jeg har det for vane å kjøpe en ny på forskjellige steder jeg reiser til, slik at de alle betyr noe for meg. Jeg har rosenkranser av bl.a. sølv, marmor, tre, krystall, ferskvannperler, emaljerte perler og bein. Til tross for skjønnheten blir de ikke brukt som smykker, for rosenkranser er ment til å være et redskap og ikke et objekt for å tilfredsstille forfengeligheten.

Noen har jeg fått, av og til på overraskende måter, og det er selvfølgelig hyggelig. Jeg lager dem også selv og får på den måten akkurat det utseende jeg er ute etter. Siden rosenkranser kan lages av alle mulige materialer er mulighetene uendelige, og det tiltaler meg.

Merete, Trondheim