Evolusjon!

Visste du at det fantes blekksprut i Trondheimsfjorden?

By Torkild Bakken
En henvendelse fra publikum første til at Trønder-Avisa skrev en sak om funn av blekksprut i Trondheimsfjorden. Foto: faksimile fra t-a.no 19. september 2016.
En henvendelse fra publikum førte til at Trønder-Avisa skrev en sak om funn av blekksprut i Trondheimsfjorden. Foto: faksimile fra t-a.no 19. september 2016.

Et oppslag i Trønder-Avisa viser at blekksprut fanger oppmerksomhet. NTNU Vitenskapsmuseet får ofte henvendelser fra publikum som lurer på hva de har funnet i naturen. Media gjør det samme, gjerne på vegne av lesere. Denne gangen var det Trønder-Avisa som tok kontakt angående en blekksprut. De gjorde en artig vri på oppslaget sitt, og laget en spørreundersøkelse om leserne vet det finnes blekksprut i Trondheimsfjorden. Blekksprut er vanlig, så vi burde kunne hjelpe de 40 % av de som svarer nei på spørsmålet, med litt informasjon om blekksprut.

Visst finnes det blekksprut i Trondheimsfjorden, vanlige er de også. De blekksprutene vi observer oftest er tiarmede blekkspruter. De kan generelt kjennes igjen ved at de har en avlang torpedoformet kropp. Med åtte korte og to lange fangarmer, og små finner bakerst på kroppen er de lett å kjenne igjen. Vi har flere arter som ligner på hverandre, den vanligste er nok Loligo forbesii, en art som ikke har norsk navn. Den mest kjente er nok akkar (Todarodes sagittatus), som kan bli omtrent en meter lang, opptil 1,5 m når vi regner med armene.

Akkar er en blekksprut det fiskes kommersielt etter, dog lite i Norge. I Norge har akkar vært brukt til agn, og tidligere ble det fisket etter akkar nettopp til agn i linefiske. Akkar forekommer i stimer i det åpne havet og langs kysten. Ofte er de observert når de følger etter sildestimer. Føden består for det meste av små sild og torsk. Det er vanlig at de kommer helt inn til kysten om høsten, spesielt små individer. De kan da påtreffes i store stimer også inne i våre fjorder. Akkar og flere av de lignende artene tiarmede blekkspruter er vanlig langs kysten, også i Trondheimsfjorden. Faktisk har vi 23 ulike arter blekksprut i Norge, og mange av dem finner vi Trondheimsfjorden.

Trønder-Avisa laget en spørreundersøkelse. Etter 34 timer var det nesten 1000 lesere som hadde stemt i undersøkelsen. Foto: faksimile fra t-a.no 20. september 2016.
Trønder-Avisa laget en spørreundersøkelse der de ønsket å finne ut om leserne hadde kjennskap til om det finnes blekksprut i Trondheimsfjorden. Etter 34 timer var det nesten 1000 lesere som hadde stemt i undersøkelsen. Foto: faksimile fra t-a.no 20. september 2016.

Den mest eksotiske blekkspruten er nok kjempeblekkspruten som med sine mer enn ti meter er funnet i Trondheimsfjorden. Den kan du lese mer om på nettsidene til NTNU Vitenskapsmuseet.

Lenke til oppslaget i Trønder-Avisa.

Oppslag i adressa.no med fiske av blekksprut fra 2015.

 Legg igjen en kommentar