Evolusjon!

SKJULTE MANGFOLD I GREAT BARRIER REEF

By Maria Capa

En ekspedisjon til Great Barrier Reef avdekket 91 nye arter av marine ormer til Science

Lizard island
Lizard Island fra luften

Havet er et univers vi ennå har til gode å utforske. Symbolske, og også velkjente, regioner som Great Barrier Reef i Australia gjemmer fortsatt mange overraskelser under overflaten. En internasjonal gruppe med 15 eksperter på marine leddormer besøkte Lizard Island i to uker i august 2013. Målet var å kartlegge og beskrive mangfoldet av arter som lever i korallrevene der.

Leddormer er en gruppe evertebrater som har kolonisert de fleste miljøer på jorda. De er rikelig utbredt i alle marine habitater på alle dybder. De har en enorm variasjon av morfologiske karakterer, livsstiler, føde og reproduksjonsstrategier. Det er mer enn 17 000 beskrevne arter, men antallet fortsetter å vokse for hver vitenskapelig undersøkelse som blir gjort, særlig i dårlig kjente områder.

 Syllidae is the most specious family of polychaetes and they show an extremely diverse reproductive strategies
Syllidae er den mest artsrike familien av børstemarker og de har ekstremt varierte reproduksjonsstrategier.

 

Denne ekspedisjonen var intet unntak; mange fantastisk overraskelser ble oppdaget. Det har tatt to år å studere materialet som ble samplet inn, men det var vel verdt det. I en spesialutgave av Zootaxa (med 800 sider), blir 91 nye arter for vitenskapen og nyfunn av arter for Great Barrier Reef beskrevet og illustrert. Kanskje er noen av disse nære utryddelse, kanskje gjemmer de en kur mot sykdom eller kanskje de kan gi oss verdifull innsikt i den evolusjonære fortiden til denne gruppen dyr.

MI QLD - 2424 - Spirobranchus gardineri - 1
Arter i Serpulidae er ofte fargerike og bor inne i korallhoder.

For nå er første steg tatt: deres eksistens har blitt gjort kjent. Initiativet til ekspedisjonen ble støttet av The Lizard Island Research Foundation og viser viktigheten av å utforske havene og bruke midler på taksonomisk arbeid fordi dette gir en grunnleggende kunnskap om biodiversitet.Legg igjen en kommentar