Sommerlarm

Bivoks, humlevoks, ørevoks og andre naturlige ting

By lisemab

I dag reiste vi opp til Ringve botaniske hage, NTNU Vitenskapsmuseets egen oase av grønt i Trondheim by. Her skulle vi tilbringe dagen og lære mer om naturen rundt oss, se på trær og blomster, gå tur i hagen, gjøre et spennende eksperiment og ikke minst; lære mer om humler i regi av humleekspert Tor Bollingmo og NTNU Vitenskapsmuseets Humlebuzz.

På vår vandring rundt i hagen så vi ikke bare humler, men også andre insekter. Vi fant likesågodt ut at vi skulle teste ut hva insekter liker best å spise, så vi laget en ordentlig 7-retters middag og lot insektene velge fritt det de likte best. Var det sukkervann eller rødvin? Kanskje honning eller banangrøt? Gjæret fruktmos eller melon? Eller kanskje alle rettene blandet sammen?

Spenningen stiger. Hvem besøker matfatet? Foto: Grethe Sundet Haugen, NTNU Vitenskapsmuseet
Spenningen stiger. Hvem besøker matfatet? Foto: Grethe Sundet Haugen, NTNU Vitenskapsmuseet

Det ble uansett en veldig hyggelig vandring rundt i hagen og vi så både spennende trær og dyr. Noen av dyrene var faktisk litt i overkant spennende. Måkene var nemlig veldig interessert i oss da vi spiste lunsj og enkelte forskerspirer tok hylende dekning under et tre. ikke greit å være naturforsker altså…

Humleekspert Tor Bollingmo møtte oss ved en buss som har kledd seg ut som en humle; Humlebuzzen. Solbjørg fortalte tidligere i dag om biene vi har boende på NTNU Vitenskapsmuseet i sommer. Hun fortalte at de produserer bivoks som de bygger hus av. Tor fortalte at det gjør humlene også. De lager humlevoks som de legger som et lokk over larvene i bolet, men hvor henter hun denne voksen da, spurte Tor. «Fra ørene», kommenterte en forskerspire, tydelig stolt over morsomheten.

Tor Bollingmo fortalte om både tai-chi, mammuter, ørevoks og selvsagt også humler. Foto: Grethe Sundet haugen, NTNU Vitenskapsmuseet
Tor Bollingmo fortalte om både tai-chi, mammuter, ørevoks og selvsagt også humler. Foto: Grethe Sundet haugen, NTNU Vitenskapsmuseet

Inne i Humlebuzzen hadde Tor to små humlebol som vi kunne få se inni. der kravlet dronningen og døtrene hennes rundt og hadde det veldig travelt. Humlemennene derimot var ikke å se. De flyr nemlig helst oppe i trærne hvor de spiser og slapper av. Den eneste jobben deres er å få parret seg før de dør om høsten hele gjengen.

Hvor er dronningen? Og hvordan kan man se forskjell på dronningen og døtrene hennes? Foto: Lise Mariann Alsli, NTNU Vitenskapsmuseet
Hvor er dronningen? Og hvordan kan man se forskjell på dronningen og døtrene hennes? Foto: Lise Mariann Alsli, NTNU Vitenskapsmuseet

Og så var det på tide å prøve å fange humler selv. I den fine renessansehagen fant vi mange forskjellige typer humler. Det finnes nemlig 34 forskjellige arter humler og mange av disse finner vi også her i Trondheim. Har du noengang sett alle de vakre mønstrene og fargene på humlene? De kan fortelle mye om hvilken art humla tilhører. Er det en steinhumle eller en åkerhumle eller kanskje en jordhumle?

Det å fange en humle er ikke så lett, men det å artsbestemme dem var slett ikke så vanskelig, etter litt øvelse. Foto: Lise Mariann Alsli, NTNU Vitenskapsmuseet
Det å fange en humle er ikke så lett, men det å artsbestemme dem var slett ikke så vanskelig, etter litt øvelse. Foto: Lise Mariann Alsli, NTNU Vitenskapsmuseet

Plutselig sto Tor der med en jordhumle i hånden. Tenk at det går an! Å holde en humle. Humla var sint og irritert over å bli holdt fast og prøvde forgjeves å stikke, men stakkaren hadde visst glemt at han var en han. Det er nemlig bare damene i humleverdenen som har brodd.

Visste du at det er bare damehumlene som har brodd? Tor fortalte at humler med gul trønderbart er hannhumler og kan trygt holdes. Hvis man er tøff nok... Foto: Lise Mariann Alsli, NTNU Vitenskapsmuseet
Visste du at det er bare damehumlene som har brodd? Tor fortalte at humler med gul trønderbart er hannhumler og kan trygt holdes. Hvis man er tøff nok… Foto: Lise Mariann Alsli, NTNU Vitenskapsmuseet

Og med ett var også denne dagen over. Bussen tok oss med tilbake til museet igjen og nå er vi klare for nok en spennende dag, men vi sa ikke ha det til humlene før vi strøk den over pelsen og sa på gjensyn.

Høydepunktet for mange var da man fikk kose på den myke humlepelsen. Foto: Lise Mariann Alsli, NTNU Vitenskapsmuseet
Høydepunktet for mange var da man fikk kose på den myke humlepelsen. Foto: Lise Mariann Alsli, NTNU Vitenskapsmuseet


Legg igjen en kommentar