Sommerlarm

Puslespillet om fortiden

By lisemab

Hva skjer om man finner et sverd eller en gullring? Får vi den med oss hjem da? Hvordan vet vi hvor gamle tingene er? Kan det være menneskeskjelett der? Hva om vi finner en dinosaur?

Spørsmålene var mange da det var klart for ukens arkeologidag. Forskerspirene hadde fått vite at vi har en stor sandkasse fylt med middelalderjord full av arkeologiske funn som attpåtil ingen arkeologer har sett i før. Det er ganske kult, men gjett om spørsmålene bare bobler frem hos nysgjerrige 10, 11 og 12-åringer. Og det var helt klart at de forsto at dersom de tok med seg funnene hjem så ble det litt dumt for da kunne jo ingen andre få muligheten til å forske eller se funnene de ville gjøre.

Det å være arkeolog og å forske på fortiden er akkurat som å sette sammen et stort puslespill der vi mangler en masse puslespillbrikker. Men for hver oppdagelse vi gjør klarer vi å bygge litt mer på puslespillet. I dag fikk forskerspirene pusle litt på puslespillet om Trondheims gamle historie.

Vi ble ganske fort enige om at det mest sannsynlig ikke ville bli gjort funn av sverd og gullringer i sandkassen vår. Og dinosaurer fantes jo ikke samtidig som mennesker så det kunne vi i alle fall ikke regne med å finne. Men hva kunne vi finne da?

Hva kan man finne oppi her da? Ivrige arkeologspirer i gang med gravingen. Foto: Lise Mariann Alsli og Grethe Sundet Haugen, NTNU Vitenskapsmuseet
Hva kan man finne oppi her da? Ivrige arkeologspirer i gang med gravingen. Foto: Lise Mariann Alsli og Grethe Sundet Haugen, NTNU Vitenskapsmuseet

Bein.

Denne ukens forskerspirer ble rett og slett beineksperter. Noe keramikkbiter og et par flintsteiner dukket opp, m,en i all hovedsak fant vi bein. Og gjett om bein er spennende da! Det er jo nemlig slik at ved å finne bein fra dyr i middelalderens jordlag kan vi forstå mer om matvanene deres og finne ut mer om hva menneskene for så lenge siden drev på med. Vi fant en haug med bein fra ku og kalv, noen sauebein og til med et kattebein. Tenk at det vandret kattepuser rundt i Trondheims gater også for så lenge siden. Det er litt rart å få slike små innblikk i fortiden.

Forskerspirene vasker funn og lurer fælt på hva det er de har funnet. Foto: Grethe Sundet Haugen og Ingvild Skau Mjelde, NTNU Vitenskapsmuseet
Forskerspirene vasker funn og lurer fælt på hva det er de har funnet. Foto: Grethe Sundet Haugen og Ingvild Skau Mjelde, NTNU Vitenskapsmuseet
Det er ingen sak å være ledere for sommerlarmungene. Her snakker vi lydige unger. Sier lederen stå på en fot, hold deg på hodet og nesen, så gjør de det. ;-) Foto: Lise Mariann Alsli, NTNU Vitenskapsmuseet
Det er ingen sak å være ledere for sommerlarmungene. Her snakker vi lydige unger. Sier lederen stå på en fot, hold deg på hodet og nesen, så gjør de det. 😉 Foto: Lise Mariann Alsli, NTNU Vitenskapsmuseet

Forskerspirene fikk også tatt seg en liten byvandring. Det er spennende å lære å kjenne byen sin på en helt ny måte. Vi har gått opp byen eldste gate; Kaupmannastrete, hvor handelsmennene sto og ropte ut til passerende mennesker at de måtte komme og kjøpe akkurat hos dem. Vi har vandret i Olav Tryggvasons fotspor og sittet på stedet der Olav den Hellige lå den førte natten etter han døde og hvor den første Olavskirken kanskje sto.

Og sist, men ikke minst, fikk vi besøke en ekte arkeologisk utgravning der arkeolog Julian Cadamarteri fra NIKU tok imot oss og fortalte oss litt om det de finner under dagens gater på Torvet. Tenk at rett under asfalten der vi haster frem og tilbake ligger det en hel by fra mange hundre år tilbake. Der er det veier på kryss og tvers, hus og smier og til og med utedo. Og alt dette ligger der som mistede puslespillbrikker som vi bare må finne for å klare å pusle puslespillet om fortiden sammen.

Julian Cadamarteri viser frem alt det spennende de har funnet så langt i utgravningen på Torvet. Piper, mynter og do. Spennende saker. Foto: Lise Mariann Alsli, NTNU Vitenskapsmuseet
Julian Cadamarteri viser frem alt det spennende de har funnet så langt i utgravningen på Torvet. Piper, mynter og do. Spennende saker. Foto: Lise Mariann Alsli, NTNU Vitenskapsmuseet
Solbjørg viser frem noe av alt det spennende vi har utstilt i middelalderutstillingen vår. Funn fra byen vi bor i. Foto: Lise Mariann Alsli, NTNU Vitenskapsmuseet
Solbjørg viser frem noe av alt det spennende vi har utstilt i middelalderutstillingen vår. Funn fra byen vi bor i. Foto: Lise Mariann Alsli, NTNU Vitenskapsmuseet

 Legg igjen en kommentar