Sommerlarm

En introduksjon til alt

By lisemab

Da var vi endelig i gang med årets første sommerlarmuke og vi har møtt en haug hyggelige unger klar til dyst.

I 5 hele dager skal vi leke, lære og oppleve museet, byen vår og forskningsområder utenfor selve Vitenskapsmuseet og første dag ble dermed viet til en introduksjon av alt; taksidermi, arkeologi og biologi.

Etter at alle forskerspirene var utstyrt med våre spesialdesignede elgskjorter, navn var sagt og gjentatt noen ganger og regler for uken gjennomgått føk vi rett avgårde til spennende steder.

Utstoppet spurvehauk Foto; Solbjørg Pedersen, NTNU Vitenskapsmuseet

Vi var så heldige å få besøke taksidermisten Per Gätzschmann som kunne fortelle om hvordan man stopper ut et dyr. Hva putter man inn i et skinn når beina, kjøttet og innvollene er tatt ut? Er det bomull? Per kunne lett oppklare dette. Før brukte man både treull og andre ting for å få dyret til å ligne et dyr. I dag er det plaststoff som formes og kles på.

Lise Mariann tok ungene opp for å se på den forhistoriske utstillingen der barna fikk skikkelig nærkontakt med ekte arkeologiske gjenstander. Det er ikke alle som kommer på museet som får lov til å ta på en ekte steinalderøks eller stryke forsiktig over et ekte vikingsverd, men det får faktisk sommerlarmgjengen vår.

Etter en aldri så liten lunsj var inntatt tok vi med oss insektforsker Torbjørn Ekrem ned til Ilabekken hvor vi lette etter både vann- og luftinsekter. Forskrekkete utrop og gledeshyl lød over hele enga da 18 forskerspirer begeistret lot nysgjerrigheten ta fullstendig overhånd.

Det er spennende saker å finne i Ilabekken Foto: Ingvild Skau Mjelde, NTNU Vitenskapsmuseet

«Dette er bare så sinnsykt kult! Tenk at det finnes SÅ mange levende ting nedi en bekk!» var en forskerspires konklusjon da han kikket ned på yrende liv i karet han hadde fylt med det som først så ut til å bare være gjørme og vann.

En ekte forsker kan imidlertid ikke gi seg med å bare finne saker og ting. Her må det også forskes. Da vi kom tilbake til museet igjen fortalte Torbjørn mer om det han synes er det kuleste å forske på, nemlig fjærmygg. Vet du hvorfor fjærmyggen kalles fjærmygg? Det er fordi guttefjærmyggen har det som ligner mest på en fjær på nesen. Tenk det, du! Naturen er jammen rar.

Små monster under mikroskopet. Foto: Grethe Sundet Haugen, NTNU Vitenskapsmuseet

Jubel og begeistring ble det også da forskerspirene fikk se på insektene sine i mikroskop mot slutten av dagen. Med skrekkblandet fryd så de små larver forandre seg til svære monster under mikroskoplinsen.

Nå er vi klare til dag 2 av sommerlarmuken. Mon tro hva denne dagen vil bringe.Legg igjen en kommentar