Sommerlarm

Hva om jernet hadde blitt borte?

By lisemab

I dag tok vi imot en ny gruppe engasjerte forskerspirer. Og jammen startet vi ikke uken med smell og bank i smia og knas og krafs i middelalderjorda.

Spennende saker i den arkeologiske sandkassen i dag. Det ble funnet både slagg, krittpipedeler og en gammel, smidd spiker. Foto: Sunniva Bystad, NTNU Vitenskapsmuseet
Spennende saker i den arkeologiske sandkassen i dag. Det ble funnet både slagg, krittpipedeler og en gammel, smidd spiker. Foto: Sunniva Bystad, NTNU Vitenskapsmuseet

Som i forrige uke fikk barna være arkeologer i middelalderjord og besøke smia hos NDR. Og som om det skulle vært planlagt på forhånd ble det slik at vi fikk smidd en spiker i smia og så fant ungene en smidd spiker i middelalderjorda. Vi fikk studere og høre om jernutvinning og slagg i smia og jammen dukket det ikke opp slagg i middelalderjorda også. Så dette ble en dag der alt samsvarte.

Vi tok også en runde opp i Vitenskapsmuseets forhistoriske utstilling og snakket litt om teknologi både før og etter at jernet kom. Hadde de en slags smier også i steinalderen? Og hva laget de der?

Ved å bruke en magnet kan en teste hvor langt inn i foredlingen av jernet en er kommet. Og visste du at når jern blir varmt nok så er det ikke lenger magnetisk. Underlige greier. Foto: Guro Jørgensen, NTNU Vitenskapsmuseet
Ved å bruke en magnet kan en teste hvor langt inn i foredlingen av jernet en er kommet. Og visste du at når jern blir varmt nok så er det ikke lenger magnetisk. Underlige greier. Foto: Guro Jørgensen, NTNU Vitenskapsmuseet

Som i forrige uke fikk barna fundere omkring hvordan verden hadde vært uten jern, hvordan jernet kom til Norge og hvilke konsekvenser det hadde for oss menneskene. Da vi var på tur tilbake til Vitenskapsmuseet etter å ha vært hos Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider ble det etterhvert klart at siden vi mennesker har jern i oss og selve jorda har jern i seg så hadde absolutt ingenting vært her dersom jernet forsvant. Ikke en gang vi… Så da er det jammen greit at det kun var et tankeeksperiment. Vi vil jo være her og finne ut av hva som skjer på Sommerlarm i morgen…Legg igjen en kommentar