Hva er dette våset om at koraller bare finnes i syden?

Anita Kaltenborn : 19. august 2012 12:42 : Zoologi

Bare fordi kaldtvannskorallene ikke har symbiose med alger og derfor kan leve på større dyp enn lyset trenger ned, betyr ikke at de ikke finnes…. heller ikke at de ikke er vanlige, her i alle fall.

Vi er heldige, for Trondheimsfjorden og Trøndelagskysten er pakkfull av kaldtvannskoraller.

more »

Comments are closed

Snøleoparden (Panthera uncia) i Afghanistan

Karstein Hårsaker : 11. mai 2012 07:21 : Zoologi

Tekst: Per Gustav Thingstad og Karstein Hårsaker

Snøleopard
Utstoppet snøleopard fra NTNU Vitenskapsmuseets samlinger. Foto: P. Gätzschmann

For mange representerer snøleoparden den mest mytiske av alle våre ville kattedyr. Den lever i fjerntliggende og fragmenterte områder i Sentralasia, fra Russland og Mongolia i nord til Kina, Tibet og Himalaya (Afghanistan, Pakistan og India) i sør. Den tilhører slekten Panthera, og nærmeste nålevende slektning er tigeren (Panthera tigris).

I NTNU Vitenskapsmuseets pattedyrsamling finnes et gammelt preparat av en snøleopard fra 1896. Dette gamle preparatet gir ikke det flotte kattedyret full kredit, men det er i dag ikke aktuelt å samle inn slike sjeldne dyr for mer tidsmessige montasjer. Snøleoparden er utstilt som en del av utstillingen «Afghanistan – Den gjemte historien», og kan ses i museets utstillinger i perioden 10. mai – 2. september 2012. more »

Comments are closed

Hvordan kommer fugler og dyr inn i vår samling?

Karstein Hårsaker : 4. mai 2012 10:55 : Zoologi

Hvordan kommer fugler og pattedyr inn i NTNU Vitenskapsmuseets samlinger?

Sortering av beslag
Sortering fugler og pattedyr fra beslag gjort av politiet. Foto: Per Gätzschmann

Samlingene av pattedyr og fugl ved Vitenskapsmuseet inneholder objekter fra så langt tilbake som til begynnelsen av 1800-tallet. Fra den tid og fram til i dag har antallet pattedyr dyr og fugler  i samlingene vokst til dagens størrelse på ca. 6 000 fugler og 3 000 pattedyr. Veksten i samlingene kommer fra flere kilder.

more »

Comments are closed

Takk for oss!

admin : 8. juni 2011 10:10 : Zoologi

Nå er serien «Døde dyr i arkivet» ferdig. Vi har hatt et flott samarbeid med TV-Adressa, og resultatet ble ti episoder som du kan se i artiklene om hvert dyr under.

Mer stoff fra NTNU Vitenskapsmuseet finner du på bloggen «Glimt fra samlingene – Fra nakensnegler til vikinger».

Comments are closed

Dette er et dyr!

Anita Kaltenborn : 26. april 2011 11:24 : Zoologi

….eller det er faktisk mange….

Hornera lichenoides (Linnaeus, 1758)
Hornera lichenoides (Linnaeus, 1758). Foto: K. Hårsaker

Bryozoa, eller mosdyr som det heter på norsk, er en dyregruppe som veldig få kjenner til. De fleste mosdyr er kolonidannende og de enkelte individene i kolonien er veldig små; rundt 0,5mm-1mm.  Utseendet på kolonien kan variere veldig fra art til art.   Det er ofte formen på ”husene” og sammensetningen av disse i kolonier man bruker til å artsbestemme dyrene. De aller fleste koloniene vokser på noe, enten som en skorpe eller som en liten busk og de finnes fra fjæra til de største dyp.

more »

Comments are closed

Kjempen som forsvant – gamle bein forteller ny historie

Jørgen Rosvold : 6. april 2011 14:45 : Zoologi

For 40-50.000 år siden vandret en kjempe rundt omkring i Norge som vi i dag ikke finner noe sted i verden. Få utdødde dyrearter har skapt så mye diskusjoner i forskermiljøer som mammuten. Døde den ut som følge av mennesket eller var det klimaendringer som førte til at de forsvant? Ny teknologi gjør oss nå i stand til å besvare mange flere uløste gåter om denne pelskledde elefanten.

more »

Comments are closed

Dovendyret: Gidder bare å gå på do en gang i uka

admin : 1. april 2011 13:06 : Zoologi

De «ekte» pattedyrene kan også være late og trege av seg. Et godt eksempel er dovendyret som tilhører gomlerne, en gruppe placentale pattedyr som foruten dovendyr omfatter beltedyr og maurslukere, samt noen utdødde dyr. Alle nålevende gomlere hører hjemme i Amerika.

more »

Comments are closed

En ekte Syvsover

Jørgen Rosvold : 23. mars 2011 12:41 : Zoologi

Føler du deg ekstra sliten og trøtt om vinteren? Skulle du helst bare ligge å slumre fram til sommeren? Enkelte dyr sover faktisk det meste av livet og trives svært godt med akkurat det. En hel familie med smågnagere har faktisk blitt oppkalt etter all sovingen sin.

more »

Comments are closed

Det koster å være kar

admin : 17. mars 2011 13:48 : Zoologi

Hos oss brisker orrhanene og tiurene seg på leikene om våren med blant annet utslåtte og kontrastrike halevifter. Dette gjør de for å signalisere vitalitet og styrke overfor mulige konkurrenter av samme kjønn og ikke minst for å øke sin attraktivitet hos det motsatte kjønn; men samtidig eksponerer de seg også mer overfor potensielle predatorer.

more »

Comments are closed

Bisam: Fra jordas skaper til ulovlig innvandrer

Jørgen Rosvold : 8. mars 2011 13:53 : Zoologi

Bisam fra Varanger. Foto: J Rosvold

Gamle legender forteller om hvordan en bisam var med og skapte jorda, men i dag blir dyret mange steder sett på som ett skadedyr. Bisam ligner mye på beveren og er som den tilpasset et liv i vannet, men det er flere sider ved dyret som gjør det spesielt. Visste du forresten at bisamkjøtt er en skikkelig delikatesse? more »

Comments are closed

Amerikansk bison: Fra nesten utryddelse til reintroduksjon

admin : 7. mars 2011 11:02 : Zoologi

Den amerikanske bisonen led nesten den samme skjebnen som vandredua. På samme måte som vandredua må ha vært en av de aller tallrikeste fugleartene var bison en gang det tallrikeste store pattedyret på jorda.

Bison har hele historisk tid vært tilstede i Yellowstone

more »

Comments are closed

Vandredue: Fra solformørker til utryddelse

admin : 7. mars 2011 10:31 : Zoologi

På 1830-tallet beskrev John James Audubon sin berømte opplevelse med vandredua på følgende måte: ”Lufta var bokstavelig talt fylt med duer; deres ekskrementer falt som snøflak  … duene fortsatte å passere i uminsket antall i tre sammenfallende dager.” Og Alexander Wilson beskriver at mens han besøkte en venn i New England kom en flokk duer og da ble himmelen plutselig mørk, det ble ikke lys i rommet lengre og en larmende støy ble stadig høyere.” Jeg var sikker på at det var en tornado.” Bestanden er estimert til å ha vært et sted på mellom 5 og 8 milliarder på denne tiden! Likevel ble den siste ville vandredua skutt i Ohio i 1900, og den siste døde i fangenskap i 1914. Hvordan kunne dette skje?

Vandredua fra Vitenskapsmuseets samling

more »

Comments are closed

Moskushjorten – en parfymert blodtørstig vampyr?

Jørgen Rosvold : 22. februar 2011 08:45 : Zoologi

Dypt inne i skyggene i Asias villmark lever et dyr som ville gjort selv Grev Dracula missunnelig. Med hjørnetenner som kan bli opptil 10 cm lange kan man lett tro at man står ovenfor et blodtørstig og farlig vesen. Hvor farlig er egentlig dette dyret? Bør mennesker passe seg når de ferdes inn i moskushjortens territorium eller er det egentlig dyret med de lange hoggtennene som bør være redd? more »

Comments are closed

Nebbdyret: Det nebbete, eggleggende pattedyret

admin : 17. februar 2011 08:26 : Zoologi

Nebbdyret lever bare i elver på Tasmania og østlige Australia. Dette merkelige pattedyret har et bredt nebb som en and, en flat hale som en bever og svømmehud mellom tærne som en oter. Disse kroppstrekkene gjør den til en god svømmer, og et nebbdyr tilbringer opptil halvparten av livet sitt i vann på jakt etter mat. De lever av smådyr, særlig muslinger og snegler som de lokaliserer ved hjelp føleorganer på nebbet. Disse kan fange opp elektriske signaler fra mulige byttedyr. Det bruker halen som ror og fettlager. Dette lagret hjelper den til å overleve vinteren når det er lite mat.

more »

Comments are closed

10 ting du kanskje ikke visste om elgen

Jørgen Rosvold : 16. februar 2011 15:48 : Zoologi

Elgen er sammen med hjorten det viktigste jaktviltet i Norge og er et kjent og kjært dyr for de fleste. Elgen er et av de dyrene vi kan mest om i naturen, men likevel er det sikkert ting ved elgen som mange kanskje ikke kjenner til. Her er 10 spennede sider ved elgen du kanskje ikke visste om.

more »

Comments are closed

Koalaen, vår kosebjørn som doper seg med maten sin

admin : 4. februar 2011 08:58 : Zoologi

Koala hører til pungdyrene og den blir ofte kalt pungbjørn, selv om den ikke ligner så veldig mye på en bjørn, men mer på en teddybjørn. Den har en karakteristisk stor, sort nese, og kroppen har grå pels. Koalaer ser fredelige og rolige ut, men de kan forsvare seg med skarpe klør. Når en koala blir født er den bare på størrelse med en ert. Den klatrer den opp i pungen til mora der den blir i fem til seks måneder. Etter det sitter den på ryggen hennes i en like lang periode.

more »

Comments are closed