NTNU Vitenskapsmuseets blogger

Koalaen, vår kosebjørn som doper seg med maten sin

By admin

Koala hører til pungdyrene og den blir ofte kalt pungbjørn, selv om den ikke ligner så veldig mye på en bjørn, men mer på en teddybjørn. Den har en karakteristisk stor, sort nese, og kroppen har grå pels. Koalaer ser fredelige og rolige ut, men de kan forsvare seg med skarpe klør. Når en koala blir født er den bare på størrelse med en ert. Den klatrer den opp i pungen til mora der den blir i fem til seks måneder. Etter det sitter den på ryggen hennes i en like lang periode.

Koalaen lever oppe i eukalyptustrærne, her spiser den hovedsakelig blader. De får alt de trenger av næring og fuktighet fra dem, så de kommer sjelden ned på bakken. Koalaene bruker mye av tiden til å sove og beite på eukalyptusblader. Disse bladene inneholder ikke bare næring, men også noen giftige stoffer som doper den ned. Dette er nok årsaken til at den sover 18 timer om dagen, og at den like godt kan duppe av midt i måltidet.

Bestanden av koala som lever i Australia er i dag sterkt desimert og er derfor totalfredet. I tillegg til at tusenvis av koalabjørner hvert år blir drept av skogbranner, biler og hunder når de er nede på bakken, sliter bestandene med seksuelt overførbare sykdommer og det faktum at dens leveområder stadig blir mindre ettersom vi mennesker foretar nye inngrep her. Tidligere var den også etterstrebet pga den fine pelsen.

Mer info om koala

Se video her: