Viten fra naturen
Kerguelen del 5 – endelig framme
Port-aux-Francais
Endelig, etter 14 dager på reisefot er jeg framme ved den franske forskningsstasjonen Port-aux-Francais på den sørlige delen av Kerguelen. Vel ute av helikoptret blir vi tatt imot av «DISKER» (head of DIStrict KERguelen) som er Frankrikes offisielle representant på øya (akkurat som Sysselmannen på Svalbard). Sammen med ham venter en større mottakelseskomite – alle på øya er sjølsagt nysgjerrige på hvem nykommerne som man nå skal dele hverdagen sammen med er.
Forskningsstasjonen
Kerguelen Islands er 100% fransk territorium. Det er én bosetning og det er forskningsstasjonen hvor jeg nå er. Av de i alt ca. 70 personer som er her er vi kun to som ikke snakker fransk. Dette er dog helt uproblematisk da ryktet om at franskmenn ikke vil tale engelsk tydeligvis ikke har funnet veien hit. Den polare forskningsverden er i øvrig liten. DISKER har hatt sommerjobb for den samme planteøkolog som meg på Svalbard, har god kunnskap om Grønland og dansk-norsk polarhistorie (Rasmussen, Nansen, Amundsen, …) og det viser seg at vi har flere felles bekjente i Tromsø.
Dyrelivet på vei til jobb
Alle spiser alle måltider sammen i kantinen, hvilke gir tre gode sosiale samlingspunkter i løpet av dagen. På veien ut fra måltidene går vi via oppvasken som er et fint opplegg. Alle bidrar et par minutter og med munter stemning og mye tra la la er serviset etter 70 mann unnagjort på et øyeblikk. På veien fra kantina til laboratoriet nede ved fjorden passerer jeg mer enn 100 elefantseler, måker og andre fugler på reir og en kongepingvin som de siste dagene har stått ensomt ved siden av inngangsdøren.
Første fisketur
I går testet vi det elektriske fiskeutstyret i en nærliggende bekk og jeg fanget min første Kerguelen ørret (og nei, den var ikke så veldig stor…). All fisk i ferskvann på Kerguelen er introdusert av franskmennene (Se Kerguelen del 1). Dette fant blant annet sted i forbindelse med et forsøk på å drive med fiskeoppdrett, men forsøket ble aldri noen suksess. Introduksjonen av fiskene (og deres framtidige spredning til nye vassdrag) er grunnen til at jeg er her nå og om få dager drar vi på vår første feltrunde, hvor vi ved hjelp av et elektrisk fiske apparat skal fange ungfisk for videre undersøkelser.
For spesielt interesserte i introduksjonen av laksefisk til Kerguelen anbefaler jeg denne artikkelen :«Lecomte et al. Polar Biology 2013, The complete history of salmonid introductions in the Kerguelen Islands, Southern Ocean»
Se tidligere innlegg fra Kerguelenekspedisjonen