Viten fra naturen
Kerguelen del 4 – Livet på Crozet
Pingvinkolonien
Tåke…. Dette værfenomenet har Oslo flyplass og Crozet Islands tilsynelatende til felles. Men, den som venter lenge venter gjerne på noe godt og slik gjorde vi også. Tåken forsvant og helikoptret løftet oss inn til forskningsstasjonen på land. I stedet for tåke hadde vi nå høljeregn og vind fra alle retninger så vi bega oss ganske målrettet mot kolonien med vraltende kongepingviner og henslengte elefantseler. Stasjonens forskere pekte og fortalte mye interessant om livet og den pågående forskning på pingvinene i kolonien. Dessverre er fransk ikke min sterkeste side så jeg innså raskt at det var morsommere å høre på pingvinenes intense skravling og elefantselenes småbrøling.
Vind og (mye) vær på Crozet
Crozet Islands ble oppdaget i 1772 av den franske oppdagelsesreisende Marc-Joseph Marion du Fresne. Øyene ble på 1800 tallet benyttet av sel- og hvalfangere, men nå er hele området naturreservat. Eneste bebyggelse er forskningsstasjonen Alfred Faure som har vært permanent bemannet siden 1963. Crozet er den perfekte plass som deg som ikke er glad i sol og varme. Klimaet er klassifisert som havpåvirket tundra med gjennomsnittlig månedstemperatur på 7.9 °C om sommeren og 2.9 °C om vinteren. Det regner over 2000 mm per år fordelt på ca. 300 dager. I tillegg er det 100 dager i året at det blåser mer enn 100 km/t.
Avskjed
Tredjedagen ved Crozet byr på flott solskinn. Atter en gang får vi lift med helikopteret inn til forskningsstasjonen. Dagens første mål er et område hvor albatrossen er ved å forberede hekkesesongen. Når ungene forlater reiret er de ca. 9 år på havet før de returnerer til øya. De bruker så to-tre år på å forberede parring og hekking, passer ungen i et år og derpå er det ut på sjøen igjen. Aldersrekorden er imponerende 63 år. Pingvinene blir besøkt igjen og etter en solid lunsj på forskningsstasjonen rekker vi akkurat en topptur. Øya er av vulkansk opprinnelse og ganske erodert der vi går. Tilbake på helikopterplassen erfarer vi at avskjedens time har kommet for en gruppe av 20-25 åringer som har tilbrakt et år som frivillige på stasjonen. Blant arbeidsoppgavene har overvåkning av øyas økosystem vært sentral. Et ganske friskt alternativ til folkehøgskole! Velombord på forskningsbåten Marion Dufresne settes kursen østover mot Kerguelen Islands. Tre dager igjen…..