Evolusjon!
Den lille moseskolen: Skog
Her kommer en liten innføring i de vanligst mosene man finner i barskog, så kan du imponere venner og kjente neste gang du er på tur! Til disse artene trenger du ikke lupe en gang.
Første mose ut er etasjemose Hylocomium splendens. Dette er en veldig vanlig mose og er lett å kjenne igjen. Du kan lese mer om den i blogginnlegg Skogbunnens glitter!
En annen vanlig art som også er nevnt her på bloggen tidligere er furumose Pleurozium schreberi. Den vil du også snuble over i de fleste barskoger.
En annen morsom art er fjærmose Ptilium crista-castrensis. Nettopp, den ser ut som en fjær! Den er altså forgrenet tett i tett på to sider av stengelen sånn at den ser ut som en fjær. Og det er det beste kjennetegnet. Hvis du fortsatt er i tvil, ta en titt på bladene som skal være veldig lange og krokbøyde så de nesten går i en sirkel.
Bjørnemosene Polytrichum er det kanskje noen som har hørt om før og til og med sett. Selv husker jeg at det vokste bjørnemoser bak dokkestua på lekeplassen der jeg vokste opp. Hvem jeg lærte dette av aner jeg ikke, men de vokste i hvert fall der. Det er lett å se at man har en bjørnemose foran seg (i alle fall om man bare later som at den veldig like slekta binnemoser Polytrichastrum fortsatt hører hjemme sammen med bjørnemosene). Bladene på disse artene er nåleformede og ligner derfor veldig på barnåler. Skuddene vokser rett opp og bladene spriker ut i alle retninger. Den største, og antakeligvis vanligste, arten er storbjørnemose P. commune. Den kan bli ganske så høy til mose å være. Du finner den blant annet i litt fuktige, åpne deler av skogen.
Sigdmoser Dicranum er en slekt hvor artene kan være litt vriene å kjenne igjen uten mikroskop, men til slekt er det ganske lett. Bladene er lange, sigdformede og bøyer seg mer eller mindre i samme retning. Jeg tenker på Miraculix (han som lager styrkedårper i Asterix) og sigden hans hver gang jeg ser dem. Den største arten heter blanksigd D. majus, men i første omgang holder det å lære seg slekten, så slipper du å ta feil. Kall alle for sigdmose og smil pent!
I tillegg kan nok kransmosene Rhytidiadelphus (du vet, en av dem som vokser i plenen din) dukke opp også. Dem kan du lese mer om hvis du trykker her.
God tur!
Kommentarer
Hei!
Det hadde vært kjekt med en mulighet for å dele bloggen med andre på siden, som en knapp for å dele via mail eller facebook.
Men inntil videre deler jeg den med klipp og lim 🙂
Takk for innspill! Skal se hva jeg får til. Fint at du vil dele uansett 😀
Guri malla – tenk at jeg aldri visste at det var bjørnemose bak dukkestua på lekeplassen vår!
Føler meg snytt for kunnskap…
(Jeg brifer forøvrig allerede med både etasjemose, kjøttorvmose og reinmose 😉 )
Bjørnemosen sto over de tørre bergene der. Håper forøvrig du ikke briefer for mye om reinmose som en moseart, men at du forklarer for at reinmose nok er reinlav, som jo navnet sier faktisk er en lav…
Fint innlegg Magni, kan du ikke lage et slikt for fjellet også? 😉
Takk! Godt tips, jeg skal se hva jeg får til for dere fjellfolk 🙂