Evolusjon!

Topp 3: Bruksområder for torvmoser

By Magni Olsen Kyrkjeeide

Denne gangen blir topp 3 viet til torvmoser er deres kule egenskaper!

3. Konserveringsmiddel!

Torvmoser har en ekstremt god konserverende effekt, noe som gjør at arkeologer kan grave opp helt intakte gjenstander fra torv. Inkludert mennesker eller bog bodies som det også kalles. Det eldste funnet er ca. 8000 år gammelt og fra Danmark, mens de yngste kroppene er fra Russland og 2. verdenskrig. Det spesielle med mennesker funnet i myr er at de kan være helt intakt, untatt beinene som brytes ned. Dette skyldes lav pH og fravært av oksygen som hindrer nedbryting av dødt materiale. Torvmose blir også anbefalt som konserveringsmiddel for fisk hvis man er ute på tur. Kanskje kan europeere også ha spredd noen torvmosearter til andre deler av verden på 17- og 1800-tallet, fordi torvmoser ble brukt som innpakning.

2. Helende effekt!

Eller naturens våtserviett som torvmose blir omtalt som på denne hjemmesiden. Torvmoser har nemlig antiseptisk og helende effekt. Disse mosene har derfor blitt brukt til a forbinde sår gjennom middelalderen og frem til 1. verdenskrig, hvor det ble brukt som bandasje for å stoppe blødninger og infeksjoner. Denne hjemmesiden innholder en tekst fra begynnelsen av 1900-tallet som beskriver hvordan man kan tilbrede torvmose til medisinsk bruk på for eksempel feltsykehus. Torvmoser demper også kløe, og siden det oftest er mygg hvor det er torvmoser er jo det kjekt å ha i bakhodet.

Torvmoser som kan brukes neste gang du er på fjelltur og har fått sår eller myggstikk. Foto: Kjell Ivar Flatberg

1. Bleier!

Torvmoser har en enorm evne til å suge opp og holde på vann. De kan ta opp 20 ganger sin egen vekt, som skyldes såkalte hyaline celler. Disse er store, døde celler som kan holde på store mendger vann. Kjekt å ha når man ikke er kjempebegeistret for å tørke ut! Torvmoser er derfor meget gode til å absorbere og har dermed blitt brukt som bleier av innfødte i Nord-Amerika. Som nevnt over er de også effektive mot bakterier. Ryktene sier at også dagens bleieprodusenter har testet ut torvmoser som bleiemateriale. De er mer effektive en syntetiske stoffer, men det ser kanskje ikke så bra ut? De benyttes ihvertfall ikke til dette formålet kommersielt, men sjekk http://www.dougelliott.com/adventures/moss.html hvis du er interessert i å teste det ut.

De store gjennomsiktige cellene opererer som vanntanker hos torvmoser. De er ringet rundt med blå. Levende celler med kloroplaster er ringet rundt med grønt.

NB! Torvmoser vokser sakte og holder på enorme mengder karbondioksid, så kanskje er det best at det meste får stå uberørt og heller fungere som karbonlager.Kommentarer

Anne 08 jan 2013

Kjenner jeg ble litt fan av torvmoser nå, Magni 🙂 Morsomme mosefakta!

Magni Olsen Kyrkjeeide 09 jan 2013

Hehe, så bra. De er ganske kule! Og veldig bra for miljøet også 🙂

Legg igjen en kommentar