Viten fra naturen
Kerguelen del 6 – ut på feltarbeid
Armor
Første feltrunde gikk til Armor og fjellet bak. Amor er restene av et forgjeves forsøk på å drive med kommersielt fiskeoppdrett på Kerguelen. Et resultat av forsøket er at det i dag er koho-laks (Oncorhynchus kisutch) i et nærliggende vassdrag, men det antas at populasjonen er ved å tape i konkurrensen med brunørret. Det er dette vi skal sjekke første dagen. Etter mange uker med uvirksomhet er det deilig å få en dag med 20 km fjelltur kombinert med elfiske. Resultatet var én Koho-laks og 100 ørret, så jo antakelsen kan se ut til å stemme.
Mye vind
Neste dag vekslet været mellom kraftig storm og liten orkan, så det ble kun en liten tur på 8 km for å elfiske et annet vassdrag. Et feltlag som deler hytte med oss hadde en noe lengre dagstur inntil en varm kilde og måtte i perioder legge seg flatt på bakken for ikke å blåse vekk. Jeg er godt vant med vind og vær fra Nord-Europa, men her nede blåser det omtrent konstant, hvilket nok kan bli litt slitsomt i lengden…
Atlantisk laks
Et ytterligere resultat av forsøket på fiskeoppdrett ved Armor er at det i dag finnes en bestand av Atlantisk laks i vassdraget som ga vann til anlegget. Sannsynligvis har bestanden ikke tilgang til havet og det vil da skje én av to ting: Den tilpasser seg å ha hele livet i ferskvann (slik som namsblanken i Nord-Trøndelag) eller den dør ut på sikt. Vårt elfiske her indikerte det samme som i vassdraget med Koho-laks – at brunørreten ser ut til å overta vassdragene.
Vi rakk julefeiringen – så vidt
Transport til og fra de ulike områder på Kerguelen foregår med båten La Curiuese, som har en passende størrelse for å ta seg inn i fjordsystemene her nede. Den 24. desember ble vi hentet på stranden ved Armor som avtalt kl 11:00 og vi skulle da være tilbake på forskningsstasjonen i god tid før julemiddagen. Men det blåste (sjølsagt) full storm igjen da vi skulle forflytte oss med gummibåt fra La Curiuese til land, så da var det bare å bli om bord og håpe på at julenissens gave til oss var et passende værskifte. Noen om bord hadde tydeligvis vært snille i år for vi kom på land 15 minutter før middagen.
Les tidligere innlegg fra Kerguelen-ekspedisjonen.