NTNU Vitenskapsmuseets blogger

5. desember: Reinlav!

By Magni Olsen Kyrkjeeide

Reinlav? Ja, det heter nok reinlav. Riktig, det er ingen mose, nei. Det er lav, så den heter ikke reinmose.

Så hvorfor i alle dager har en lavart fått plass i moseadventskalenderen? Fordi det er veldig mange som kaller reinlav for reinmose og det er jo feil. Det spørsmålet flest stiller meg når jeg sier jeg jobber med mose er: «Jasså, ser du på den reinmosen da?» Svaret er: «Nei, fordi det er ingen mose, det er en lav. Reinlav.»

Du lurer på hva forskjellen er? Mose er en plante, mens en lav en symbiose mellom en sopp og en alge.

Sopp+alge=lav!

Mose er en plante!

Hvis du skal kjøpe inn lav til juledekorasjonene så ender du antakeligvis opp med «decoration moss» eller kjøper en ferdig «mosekrans». Neinei, dette er ikke mose. Det er reinlav, nærmere bestemt kvitkrull (Cladonia stellaris). Norske moseprodukter AS skriver følgende på sine nettsider:  «Naturlig, viltvoksende kvitkrull (lav) fra norske skog- og fjellområder har vært brukt til dekorasjoner i hundrevis av år. Navnet mose blir heretter brukt på kvitkrull og lav da dette er det lokale navnet som brukes på produktet.» De vet til og med at det er feil, men skylder på at det er det lokale navnet.

Nei, det er ikke mosedekorasjon, det er lavdekorasjon.

Så kan vi fra nå av kalle en spade for en spade? Altså, vi kaller en lav for en lav og en mose for en mose?

De har tydligvis det samme problemet i Sverige, men her forvekslet reinlav med torvmoser. Se videoen for en grundig innføring (den er lang, men blir veldig morsom)!