NTNU Vitenskapsmuseets blogger

6. desember: Skjeggmoseslekta!

By Magni Olsen Kyrkjeeide

Putti plutti pott-gjengen sliter med å finne skjegget, det gjør også nybegynnere som skal finne skjegget til skjeggmosene.

Skjeggmosene Barbilophozia er levermoser som flikede blader. Antall fliker og bladform er noe man bruker for å bestemme artene i denne slekta. Dette kan man gjøre ved å ta av bladene, lage et preparat og studere dem i mikroskop. Har man vært flink til å ta av bladene og fått med seg alt, kan man også bruke skjegget for å komme frem til riktig art. Skjegget er små frynser av celler som sitter i bladkanten.

Skjegget sitter helt i bladkanten og kan være vanskelig å få med seg når man pirker av bladet. Foto: http://www.swissbryophytes.ch/content/bildgalerie?taxon_id=58

Men, dette skjegget er altså ikke så greit å finne om ikke har prøvd før. Og, det er heller ikke alle skjeggmoser som har skjegg.

Gåsefotskjeggmose kjennes heldigvis lett igjen på de store fireflika bladene med påsatte spisser. Bladene ligner, som navnet sier, en gåsefot. Foto: http://fernzenmosses.com/?attachment_id=86

Har ikke tid til mer, for jeg må finne skjegget!