NTNU Vitenskapsmuseets blogger

Norsk Pollenmøte på ekskursjon til Dividalen

By Per Sjøgren
?

Paleoekologer vid Fossbua i Dividalen. Foto: Andreas Kirchhefer / Unn Tveraabak
Paleoekologer vid Fossbua i Dividalen. Foto: Andreas Kirchhefer / Unn Tveraabak

Den 24-26 augusti var det tid för Norsk Pollenmøte i Tromsø. Trots namnet är det ett möte för alla med en paleoekologisk anknytning –  dendroekologer, makrofossilanalytiker, etnobotaniker, miljöarkeologer och, givetvis, pollenanalytiker. Även om mängden av fagfält stor så är det ett relativt litet forskningsområde, och med ett möte vartannat år får man en ganska familjär stämning. Ett gyllne tillfälle att få uppdaterat vad som sker runt om i landet, och då ingen är rädd för att tappa ansiktet får man inte bara höra om de lyckade projekten, utan även om vad som gått snett, vilket är nästan lika viktigt då man kan dra nyttig lärdom av det för sitt egna arbete. DYLAN-miljøn med sitt fokus på de långa tidsramarna innanför ekologin var givetvis väl representerat (1/3!). Det var därför extra kul att vi kunde lägga exkursionen till Dividalen och få presenterat och ett av undersökningsområdena direkt i fält, samt att få diskuterat det med en stor del av landets samlade expertis. Se mer här.