NTNU Vitenskapsmuseets blogger

Deling, ikke stjeling

By Tove Eivindsen

Noe av det beste med internett er at det har gjort det så enkelt og billig å dele informasjon med hele verden.  Som bidragsyter til Vitenwiki er også du med på å dele din nye kunnskap.

Det er viktig å være klar over forskjellen mellom deling og stjeling på nett.

Superforenkla kan en si at det er lov å bruke tekst, så lenge en skriver om, sier hvor en fant det, viser hva en har brukt, og gjerne linker dit. Se hvordan du merker nederst i saken.

Dersom en kopierer teksten, skal en bruke hermetegn.  Dersom en skriver om til egne ord (noe en for eksempel må gjøre hvis en henter mye tekst i skolesammenheng for at det ikke skal blir juks.)

En kan bare bruke foto som er frigitt for bruk. Det vil si at det for eksempel  er merka med Creative Commons eller at det står at du kan bruke det. En kan også bruke sider der bilder til fri bruk er samla, for eksempel Stock.XCHNG (krever registrering) eller museets Flickr-konto.

Det tryggeste er å ta bilder selv, eller kontakte dem som har tatt det og spørre.

Uansett skal fotografens navn alltid skrives.

Husk også at du ikke kan legge bilder av andre på nett uten at du har spurt dem og de har sagt OK.

Dokumenter som ligger til nedlasting (for eksempel som pdf) kan ikke lastes ned og legges ut på din artikkel. Bruk link til originalplasseringen isteden.  Det samme gjelder film.

Tekst du bruker skal merkes slik:

Alternativ 1: Omskriving:

Den forhistoriske samlingen til NTNU Vitenskapsmuseet inneholder gjenstander fra Midt-Norge. De eldste er rundt 11 000 år gamle. [ref]Forhistorisk samling, NTNU Vitenskapsmuseet[/ref]

eller

Alternativ 2: Direkte sitat (med hermetegn):

“Dette er gjenstander som avspeiler livet mennesker har levd i Midt-Norge, fra de første kom i tidligste steinalder, for over 11 000 år siden.” [ref]Forhistorisk samling, NTNU Vitenskapsmuseet[/ref]

Husk fotnote med kilde og link!

[references/]