NTNU Vitenskapsmuseets blogger

Hopp i havet på NTNU Vitenskapsmuseet

By Torkild Bakken
Mange var interessert i å se på levende nakensnegler.

Søndag var det nesten 500 besøkende som hadde mulighet til å se levende nakensnegler på NTNU Vitenskapsmuseet. Under arrangementet Hopp i havet hadde vi tatt med levende individer som publikum kunne se på i stereolupe og på hydroider i små kar.

Tidligere i uka hadde vi hentet opp flere nakensnegler under et dykk ved Trondhjem biologiske stasjon. Totalt fant vi fem arter. Det vare bare små individer å finne, noe som er naturlig tidlig på høsten. De fleste artene legger egg på våren, og så dør de voksne individene. Nakensnegler vi finner tidlig på høsten er unge individer som ikke har rukket å vokse seg store enda.

To av artene var store nok til at de egnet seg til å vise frem i Newton-rommet i gunnerusbygget på Vitenskapsmuseet. Flabellina verrucosa og Onchidoris bilamellata viste seg i all sin prakt i kar med sjøvann, og i enda større utgave lupe med seks ganger forstørrelse. Selv om artene er små blir overraskelsen stor når barn og voksne plutselig får se en 2 cm lang snegle i stereolupe.

Fasinasjonen er stor over alle små farerike skapninger i havet. Det er gledelig å se hvordan nakensneglene fasinerer både de som ser dem for første gang, og dykkere som har spørsmål om snegler de har sett mange ganger før.