NTNU Vitenskapsmuseets blogger

Latinskolen: 2) Mackenziurus

By Hans K. Stenøien
I don't wanna grow up (Illustrasjon: Wikipedia)

Alle arter går en dag til grunne – gårsdagens vinnere er dagens tapere. Flere hundretusen av alle beskrevne arter i verden har dødd ut. Dette gjelder dinosaurene, og dette gjelder trilobittene, deriblant fire medlemmer av slekten Mackenziurus, nemlig M. johnnyi, M. joeyi, M. deedeei, og M. ceejayi.

Trilobittene levde for om lag 550-250 millioner år siden, og i deler av denne tiden var de en av de mest dominerende livsformene i havene. Bare i Norge er det visstnok funnet over 300 forskjellige trilobitt arter. Paleontologen Greg Edgecombe, som i dag arbeider ved Natural History Museum i London, har beskrevet mange arter av trilobitter basert på fossilfunn. Blant disse er Mackenziurus johnnyi, M. joeyi, M. deedeei, og M. ceejayi, som han beskrev i 1997. De er oppkalt etter Johnny, Joey, Dee Dee og C.J. Ramone.

Bedre kjent som The Ramones, et av verdens første punkrock band. Ramones ble dannet i New York tidlig på 70-tallet, altså nærmest i en annen geologisk tidsalder enn band som Green Day. De nådde ikke ut til de store massene med musikken sin, men sammen med Iggy and the Stooges la de grunnlaget for punk bevegelsen som inntok Storbritannia og USA noen år senere.

I motsetning til mange andre (inkludert trilobittene) opplevde imidlertid The Ramones en adskillig større kommersiell suksess etter sin storhetstid enn mens det hele sto på. Spin Magazine kåret for noen år tilbake verdens mest innflytelsesrike band gjennom alle tider. The Beatles kom først, The Ramones kom nummer to.