Ut i solen, opp i trærne

Arnfinn Rokne : 4. juli 2013 15:39 : 2013, Arnfinn

Dagens tur gikk først med buss til Byåsen Butikksenter, så fikk vi skyss opp til Baklidammen. Vi såg forskjellige ender med søte, små andunger langs dammen. Etterpå leita vi etter beverspor langs vannet og til slutt så fant vi beverhytta også.  Mange samla inn insekter langs veien også, og spesielt de blå vannnymfene var populære. På Helkansæter grilla vi påølser og pinnebrød, leika, undersøkte dammen, fanga rumpetroll og hadde botanikkinnsamling. Det tok tid å få fyr på bålet fordi vi prøvde med flintstål og forstørrelsesglass. Glasset fungerte nesten, men det kom så mange skyer hele tida at til slutt fant vi fram en fyrstikk og tente på med den i stedet.

Etterpå gikk vi og leita etter spor i naturen og fant kullgroper, eit 1700 år gammel hustuft og spor etter hesten som dreiv treskemaskina på Lavollen. Når vi kom på museet igjen begynte vi å forske på alt det vi samla inn, og det skal vi fortsette med i morgen også.

Leave a response »

Mikroskop, spaghetti og kuppelbygging

Arnfinn Rokne : 3. juli 2013 16:06 : 2013, Arnfinn

Onsdagen starta med å gå gjennom tinga vi samla i går. Vi kikka i mikroskop og fann ut hvilke arter vi hadde samla med oss. Mange synes det var litt hæslig å se på insekter når det ble veldig forstørret, men det er jo ganske kult å se inn i mikroverdenen også. Vi oppdaga at vi kunne ta bilder gjennom mikroskopet. Noen av dem kan du se her. Etterpå bygde vi tårn av spaghetti. Oppgaven var å bygge høyest mulgi, men gruppe en prøvde heller å bygge Colloseum. Etterpå føyk vi ut i sola for å bygge kuppler. Ved å bygge trekanter og femkanter fikk vi rette linjer til å bli en halv kule. Med tak på ble det veldig koselig å være inne i dem.

Leave a response »

En stor utgraving og livet i fjæra.

Arnfinn Rokne : 2. juli 2013 15:27 : 2013, Arnfinn

I dag var vi på tur ut til Ranheim for å besøke en stor arkeologisk utgraving på gården Vik. Vi fikk komme innenfor gjerdet og ble med Ragnar på omvisning. Han viste oss ting de har funnet der og mange spor etter bosetting som er opp til 1500 år gammel. Det var mange kokegroper og stolpehull der som viser at det har bodd mange mennesker der over lang tid. Etterpå gikk vi ned i Hansbakkfjæra for å undersøket livet i fjæra. Vi samlet inn masse planter og insekter som vi skal forske på i morgen. Noen rakk også å se litt i mikroskopet på slutten av dagen og fikk tatt noen skikkelig stilige bilder.

1 Comment »

Arkeologidag i uke 2

Arnfinn Rokne : 2. juli 2013 08:40 : 2013, Arnfinn

Andre uka på Sommerlarm er i gang. Vi er en mindre gruppe denne uka, så det er litt roligere stemning (i  alle fall på første dag). Gruppa ble delt i to. Den ene gjengen ble med bort i Elvegata og hadde utgraving i middelalderjorda til museet. Den andre gjengen ble med Solbjørg opp i arkeologisk utstilling og lagde runepinner og fikk prøve masse vikingutstyr. Der kikka vi også på ekte gjenstander fra vikingtida og lærte om tegn og symboler. Etter lunsj bytta gruppene slik at alle fikk prøve alt. Det vi fant og lagde samler vi på gjennom uka og viser fram på en utstilling for foreldre og familier på fredag.

Leave a response »

Fredag

Arnfinn Rokne : 1. juli 2013 10:28 : 2013, Arnfinn

Den siste dagen på Sommerlarm var vi på museet hele dagen. Vi fikk prøve telemetri sammen med Solbjørg. Det utstyr som man bruker for å spore forskjellige radimerkete dyr. På museet forsker de på ørret med denne metoden, og ha funnet ut masse om hvor den vandrer i elver og fjorder. Vi testa også et spill til en utstilling, men det var litt vanskelig å få til så de på museet må nok jobbe litt mere med dette. I Newton-rommet laget vi en liten utstilling av ting vi har funnet gjennom uka. Kl. 13 viste vi fram utstillingen og spiste is før vi fikk diplom og drog hjem. Takk for første uka på Sommerlarm og god sommer til alle!

Leave a response »

Helkansæter

Arnfinn Rokne : 27. juni 2013 19:09 : 2013, Arnfinn

I dag ble det en lang tur i marka med masse gåing og trette bein. Vi tok bussen fra museet og opp til Byåsen Butikksenter. Arnfinn fortalte litt om Sverresborg og så kikka vi etter spor etter både mennesker og dyr langs veien. Vi fant en hulvei, steingjerder, hørte om da Theisendammen brast og kikka litt på strandlinja. Ved Balidammen kikka vi etter bever og fant masse spor etter den. Noen så også den nye beverhytta ved vannet. På Helkansæter var det full fart med leking, fanging av rumpetroll, opptenning med flintstål, laging av buer og innsamling av planter. Vi grilla pølser og lagde pinnebrød.På vei ned igjen viste Lise Mariann oss  mange kullgroper der hun tok prøver med jordbor for å finne ut hva som var under bakken. Til slutten prøvde vi å finne resten av et 1700 år gammelt hus ved Lavollen.

Leave a response »

Arkitekturdag

Arnfinn Rokne : 26. juni 2013 22:15 : 2013, Arnfinn

I dag kikket vi først på det vi fant i fjæra i går. Vi brukte mikroskop og så på tanglopper og edderkopper som ser ganske ekle ut når de blir store. Etterpå brukte vi et håndholdt mikroskop og kikka på øyet og inn i munnen til Arnfinn. Michelle lærte oss om arkitektur og vi bygde kjempehøye spagehetttårn. Håper de står helt til fredag. Etter lunsj kom Marit og hjalp oss med å bygge kupler av trekanter og femkanter. De står helt til fredag om noen foreldre eller venner har lyst til å stikke innom å kikke på. På grunn av litt teknisk tulball kommer det bilder etterhvert.

Leave a response »

Tur til Ranheim

Arnfinn Rokne : 26. juni 2013 08:45 : 2013, Uncategorized @nb

Tirsdag tok vi buss nr. 6 til Ranheim og hoppet av like bortenfor skolen. Vi trodde det skulle bli dårlig vær, men det ble egentlig ganske bra. Der er det en stor arkeologisk utgraving fordi Trondheim kommune skal bygge et nytt avfallsanlegg. Arkeologer fra museet har funnet en gård som er omtrent 1500 år gammel. Vi såg på kokegroper som er en slags komfyr og fant stolpehull etter gamle hus. Arkeologene har brukt store gravemaskiner for å fjerne jorda og finne spor etter gården. Til slutt fikk vi se litt av det som er funnet der. Etterpå drog vi ned i Hansbakkfjæra og undersøkte livet i fjæra. Vi samlet med oss masse ting som vi skal studere på onsdag.

Leave a response »

Arkeologidag

Arnfinn Rokne : 26. juni 2013 08:36 : 2013

Da er Sommerlarm 2013 i gang. Det var mange nye navn å lære seg for både barn og voskne, og vi gleder oss til å bli bedre kjent gjennom uka. Det er med barn fra alle deler av byen, så det blir kjekt å bli kjent med mange nye fjes. I dag har vi holdt på med arkeologi. Museet har en kasse med jord fra middelalderen der vi hadde utgraving. Her er noen bilder fra det.

Leave a response »

Vi er i gang

lisemab : 24. juni 2013 18:30 : 2013

Da er Sommerlarm 2013 i gang. Det var mange nye navn å lære seg for både barn og voskne, og vi gleder oss til å bli bedre kjent gjennom uka. Det er med barn fra alle deler av byen, så det blir kjekt å bli kjent med mange nye fjes. I dag har vi holdt på med arkeologi. Museet har en kasse med jord fra middelalderen der vi hadde utgraving. Her er noen bilder fra det.

Leave a response »
« Page 1 »

Kommentarer

Legg igjen en kommentar