Sommerlarm

2012

By admin

Gruppebilde fra andre uka av Sommerlarm 2012

Guro Jørgensen : 6. juli 2012 16:19 : Arkiv 2012

Leave a response »

Lufteksperimenter og slush-is

Guro Jørgensen : 6. juli 2012 16:16 : Arkiv 2012

Så er Sommerlarm 2012 over for i år. Solbjørg viste eksperimenter med CO2-gass og stearinlys, og alle laget ballongbil og blåse-rakett.  Den siste timen kom mange foreldre og søsken på besøk, og vi spiste is og viste fram det vi har laget i løpet av uka. Nå har alle lært å lage is selv med brus/juice, isbiter, salt og vann.

TAKK FOR NÅ OG GOD SOMMER ALLE SAMMEN!

Hjertelig hilsen Guro og Solbjørg og alle de andre dere har møtt i løpet av uka 🙂

 

 

Leave a response »

Blant fiskebein og dyreknokler

Guro Jørgensen : 5. juli 2012 15:35 : Arkiv 2012

I dag har vi vært arkeologer. Vi har gravd i jord fra bygrunnen i Trondheim, som arkeologer aldri rakk å grave i før den måtte fjernes. Jorda inneholder både middelalderfunn og nyere tids ting –  som aldri har vært funnet før!

En arkeolog må være tålmodig. Det kan ta tid å grave fram funnene, og de må vaskes og sorteres og beskrives etterpå. Og det er ikke slett ikke hver dag man finner gull! Men vi fant blant annet husdyrbein og husdyrtenner, mange ryggvirvler fra fisk, elggevir, glasert keramikk, glass, steingods med blått mønster, jernnagler, trønderkeramikk og to små biter av en krittpipe.

I tillegg viste Grete Irene fram ekte arkeologiske funn fra både steinalder, bronsealder, jernalder og vikingtid.

 

Leave a response »

Pausefilm…

Guro Jørgensen : 4. juli 2012 15:27 : Arkiv 2012

FILM: Det ble lenge å vente på alle som skulle på do …

Leave a response »

Hjuldyr og hoppekreps … og litt middelalder

Guro Jørgensen : 4. juli 2012 15:13 : Arkiv 2012

I dag har vi vært på besøk på havforskningssenteret Sea Lab på Brattørkaja. Der fikk vi se bittesmå krepsdyr og fiskelarver i mikroskop. Siden det er sommerferie, var det ikke så mange levende dyr i tankene på Sea Lab i dag, men berggylt og hummer fikk vi hilse på. Berggylt spiser lakselus og kan bli viktige i bekjempelsen av denne prasitten i laksemærene langs kysten.

Etter lunsj på Brattøra gikk vi tilbake til museet med et par stopp i middelalderen. Vi gikk via byens eldste havn, Skipakrok, til byens eldste gate, Krambugata, og til kirkeruinen under Sparebank 1 – på det stedet der liket av Olav Haraldsson kanskje ble lagt rett etter slaget på Stiklestad. Ikke alle forskerspirene trodde like mye på legenden om Olav den Hellige – at hår og skjegg hadde vokst og at det luktet roser i kista da de åpnet den året etter, eller at folk ble helbredet da de besøkte kista hans i Nidarosdomen. Men uansett var han en viktig helgen for den katolske kirken i middelalderen. Og tusenvis av pilgrimer kom vandrende hit til byen på grunn av legenden om hans helbredende kraft.

Da vi omsider kom tilbake til museet etter en laaang byvandring (syns noen…), var det fritt valg av aktiviteter. Noen besøkte Afghanistanutstillingen og noen bygde huler i Urbane dyr.

 

Leave a response »

Vår venn igla er sluppet fri…

Guro Jørgensen : 3. juli 2012 15:32 : Arkiv 2012

… i Ilabekken der den hører hjemme!

Leave a response »

Arkitekter for en dag…

Guro Jørgensen : 3. juli 2012 15:27 : Arkiv 2012

I dag har vi sett mange stilige byggverk her på NTNU Vitenskapsmuseet. Etter å ha lært av arkitektstudent Fredrik at trekantformen er en grunnleggende form i mye arkitektur, bygget vi selv. Først av spaghetti, og etterpå av tre-lekter som vi kledte i fine farger ute på plena. Det krevde både konsentrasjon, strategi og teamwork. Til slutt var det en halvtime til overs som alle kunne bruke til det de ville. Noen gikk i utstillingene, noen satt foran PC`en og noen spilte ball ute.

 

Leave a response »

Ny uke med nye forskerspirer

Guro Jørgensen : 2. juli 2012 15:41 : Arkiv 2012, Guro

I dag besøkte vi taksidermistlaben ved NTNU Vitenskapsmuseet, der Per jobber med å stoppe ut dyr. Han hadde blant annet en flodhest til restaurering.

I tillegg var vi på besøk på loftet sammen med Jørgen og så dyr og fugler fra hele verden. Mange av dyrene der er over 100 år gamle og ikke alle er så pent utstoppet. Men  husk at på 1800-tallet var museene en stor opplevelse for folk flest – de hadde jo ikke TV, og reiser til fjerne land var en uoppnåelig drøm. Da gjorde det vel ikke så mye at sømmen på rundt løvehalsen var synlig…

Etter lunsj gikk vi til Ilabekken for å fange småkryp i vannet og på land. Dagens fangst var nok uten tvil en stor igle!

Her er en link til infoside om småkryp i ferskvann.

 

Leave a response »

En ekstra tusen takk til alle som var med på intervju!

Guro Jørgensen : 29. juni 2012 15:41 : Arkiv 2012, Guro

Takk for at dere ville stille opp. Dere har gitt et viktig bidrag til vitenskapen om museum – museologien!

Hilsen Guro 🙂

Leave a response »

Salt is og raketter – siste dag på Sommerlarm

Guro Jørgensen : 29. juni 2012 15:38 : Arkiv 2012, Guro

Tusen takk for nå til alle som har deltatt på sommerklubb ved NTNU Vitenskapsmuseet!

I dag har vi gjort eksperimenter med luft. Vi har slukket lys med gass, bygget bil med ballongmotor og laget rakett med blåserør. I tillegg har vi laget sorbet-is av isbiter, salt og brus som vi ristet og ristet. Mange foreldre kom mot slutten av dagen og fikk se bilder som vi har tatt i løpet av uka, de flotte spaghettibyggene fra arkitekturdagen, middelalderfunnene fra i går og sakene vi laget i dag.

Ha det bra, og GOD SOMMER til alle sammen!

 

 

Leave a response »

Arkeologisk utgraving på Kalvskinnet

Guro Jørgensen : 28. juni 2012 15:44 : Arkiv 2012, Guro

I dag har vi hatt utgraving. Først snakket Guro litt om arkeologi og om hvordan vi skulle grave og dokumentere. Etterpå delte vi oss i to grupper. Den ene ble igjen inne på museet for å se på ekte arkeologiske funn sammen med Jenny, som er arkeolog og jobber med å holde orden i museets arkeologiske magasin. Den andre gruppa ble med Guro og Lise Mariann ut for å grave i ekte middelalderjord. Etter lunsj byttet vi.

Det var mye iherdig graving og sålding, og det dukket opp mange funn. Hannah fant et kjevebein med tenner i fra en gris, Jakob fant et emne til en kam av horn og Veronica fant en ganske stor hjørnetann som kan stamme fra enten villsvin eller tamgris. For øvrig var det mange små fragmenter av keramikk – noen med glasur og mønster på, gulvfliser av keramikk, rygghvirvler fra fisk, skjell og masse husdyrbein og dyretenner.

Vi avsluttet dagen med å vaske og sortere alle funnene. Det var nok første gangen dyretennene så en tannbørste!

Leave a response »

En ensom hummer

Guro Jørgensen : 27. juni 2012 16:02 : Arkiv 2012, Guro

ENSOM HUMMER …  5 seconds of fame …

Leave a response »

Gruppebilde Sommerlarm 2012, uke 26

Guro Jørgensen : 27. juni 2012 15:54 : Arkiv 2012, Guro

Gruppebilde Sommerlarm 2012, uke 26

Leave a response »

En mikroskopisk videosnutt…

Guro Jørgensen : 27. juni 2012 15:47 : Arkiv 2012, Guro

KREPSDYR SETT GJENNOM MIKROSKOP

Leave a response »

Besøk hos havforskerne

Guro Jørgensen : 27. juni 2012 15:26 : Arkiv 2012, Guro

I dag gikk vi helt til NTNU/SINTEFs Sea Lab på Brattørkaja. Der møtte vi havforskerne Arne, Tora og Kaja. Vi fikk se vannprøver med masse småkryp i: Hjuldyr, hoppekreps, bittesmå maneter og sjøstjerner, snegle-egg og mye annet. Vi så også store vanntanker med hummer, berggylt, leppefisk og torsk.

Da vi kom tilbake til museet var det fritime, og mange slo seg til i hula i utstillinga «Urbane dyr» og fortalte spøkelseshistorier i mørket… BØH!

Vi fikk også prøvd appen til Afghanistan-utstillinga. Man kan låne I-poder i museumsbutikken!

 

Leave a response »

Dag 2: Arkitektur

Guro Jørgensen : 26. juni 2012 15:56 : Arkiv 2012, Guro
I dag startet vi med et besøk i  en av utstillingene på museet, «Urbane dyr». Der snakket vi litt om ulike måter å bygge på i dyreriket, og så bilder av hvordan prinsippene for hi, bikubeceller, edderkoppnett og reirfletting finnes igjen i menneskenes arkitektur også.

Etterpå hadde vi konkurranse om hvilken gruppe som kunne bygge det høyeste byggverket med bare spaghetti og tape. Gruppe 2 vant til slutt med et imponerende høyt byggverk basert på trekanter.

De siste to timene i dag var vi ute på plena bak museet og bygde våre egne hus, som fikk vegger i mange farger.

 

 

 

 

1 Comment »

Sommerlarm 2012 er i gang!

Guro Jørgensen : 25. juni 2012 16:21 : Arkiv 2012, Guro

I dag har vi hatt biologidag. Først fikk vi besøke et av museenes magasinrom, der det var fullt av gamle utstoppede dyr, fugler og skjeletter. Vi så både bitte-bittesmå musekranier og en svær mammut-jeksel.Flere av de utstoppede dyrene er over 100 år gamle og ser litt stusselige ut. Men de er viktige å ta vare på likevel.

Etter lunsj dro vi på ekskursjon til Ilsvika og Ilabekken. Vi hadde med både vannhåver og insekthåver, og dagens fangst besto av fluelarver, snegler, vannløpere og fluer. Mange prøvde iherdig, men ingen fikk has på ørretyngel – de var smarte og alt for kjappe! Da vi kom tilbake til museet så vi på det vi hadde samlet i mikroskop og prøvde å finne navn på de ulike artene.

 

Leave a response »
« Page 1 »

Legg igjen en kommentar