Sommerlarm

2010

By admin

Dag 1 – Ut på tur, aldri sur ved Nidelva. (uke 1)

: 21. juni 2010 16:04 : Arkiv 2010

Den første dagen i Sommerlarm uka var vi på tur ved Nidelva.

Vi kikket på fugler sammen med ornitologen Otto. Vi så veldig mange fuglearter. Her er en liste:

– Gråtrost           (Turdus Pilaris)

– Fiskemåke      (Larus Canus)

– Hettemåke      (Larus Ridibudus)

– Tårnseiler       (Apus Apus)

– Kråke               (Corvus Corone)

– Stokkand        (Anas Platirhynchos)

– Linerle            (Motacilla Alba)

– Gråspurv        (Passer Domesticus)

– Kvinand         (Bucephala Clangula)

– By-due            (Columba Livia f. Domestica)

– Pilfink            (Passer Montanus)

– Makrellterne (Sterna Hirundo)

Her har bevern vært...

Vi fant også et tre som var gnagd ned av bever. Det tar en bever bare noen timer å hogge ned et så stort tre.

Leave a response »

Innsida ut

Arnfinn Rokne : 18. juni 2010 10:00 : Arkiv 2010

«Det er det indre som teller», sier man gjerne når man snakker om hva som er viktig oss mennesker i mellom. På Sommerlarm skal vi få lære litt om hvordan vi faktisk ser ut innvendig. Vi skal på tur til anatomisk samling på Medisinsk Fakultet og treffe en forsker som jobber masse med anatomi (hvordan kroppen er bygd opp).  Visste du at kroppen din produserer ca 180 liter væske hvert døgn, men at du bare tisser ut ca en liter? Hva skjer med resten? Det er en forunderlig verden der inne under huden din!

Leave a response »

Stingsild og mere til

Arnfinn Rokne : 17. juni 2010 17:44 : Arkiv 2010

I dag har vi gått en prøvetur langs Nidelva for å se hva vi kan finne av insekt og småkryp i vannet og ved vannkanten. Vi fant ikke så mange store ting i dag, men midt mellom fjærmygglarver, meitemark og døgnfluelarver dukka det opp en liten trepigga stingsild.  Larvene tok vi med oss på museet og studerte i mikroskop. Rart å kikke inn i insektenes miniatyrverden, men stilig å stirre et insekt i øyet (eller rettere sagt øynene).

Det var lett regn og litt kjølig i dag. Det er ikke meldt så mye bedre vær til uka, men det kan jo forandre seg.  Sjekk værmeldinga for å holde deg oppdatert: http://www.yr.no/sted/Norge/Sør-Trøndelag/Trondheim/Trondheim/langtidsvarsel.html

Leave a response »

Solovn!

Guro Jørgensen : 15. juni 2010 14:08 : Arkiv 2010

Christer og jeg bygget også en solovn i dag. Det var kjempelett. Vi skar til papp, kledde platene med aluminiumsfolie og tapet det hele sammen. Nederst i esken satt vi en skål med vann. I mangel av sol brukte vi en sterk lampe, og det tok ikke mange minuttene før vannet var blitt merkbart varmere. Lurer på hvor lang tid det tar å koke pølser på denne måten…

Leave a response »

Prøvebygging av solcellebiler

Guro Jørgensen : 15. juni 2010 13:56 : Arkiv 2010

I dag har jeg, Arnfinn og Christer (fra Senter for fornybar energi) prøvd oppskriften på solcellebiler. Det gikk ganske bra. Jeg har aldri holdt på med små motorleker og fjernstyrte biler og sånn, men jeg klarte det likevel. Min bil ble attpåtil kjøreferdig først! Vi plundret litt med at hjulene satt seg fast og at strikken som skal drive hjulene ble for slapp eller for stram. Og så manglet vi sol, så vi måtte bruke en sterk lampe.  Men nå har vi noen triks og knep på lager til neste uke!

Fine biler!
Leave a response »

Praktisk info til deltagerne Sommerlarm 2010

Guro Jørgensen : 11. juni 2010 14:59 : Arkiv 2010

Her er praktisk info til deltagerne på sommerskolen vår. PRAKTISK INFO_Sommerlarm 2010

Leave a response »

Guro

Guro Jørgensen : 10. juni 2010 16:30 : Arkiv 2010, Guro

GuroHei, jeg heter Guro, og jeg er arkeolog. Mange tror at arkeologer helst vil jobbe i Egypt og i Sør Amerika og forske på tapte sivilisasjoner. Men det er like mye spennende å forske på her hjemme! Vet du at det har bodd mennesker i Norge siden slutten av istida for 11-12 000 år siden? Og vet du at det smelter fram piler fra jernalder og middelalder under eldgamle snøfonner under varme somre i fjellet? Og vet du at når du går i midtbyen i Trondheim, så ligger det metertjukke lag fra middelalderen under asfalten?

Deltakerne på Sommerlarm skal få grave i en stor dunge med jord fra middelalderbyen. Det kommer helt sikkert til å dukke opp masse saker som ingen har sett på mange hundre år!

Leave a response »

Arnfinn

Arnfinn Rokne : 10. juni 2010 13:40 : Arkiv 2010, Arnfinn

Hei.

Eg heiter Arnfinn Stendahl Rokne og er prosjektleiar for Sommerlarm. Eg jobbar på Seksjon for formidling der er driv med arrangement og aktivitetar og lagar utstillingar. Eg har studert arkeologi og kunsthistorie og synast vitenskap er utrolig morosamt og spennande.

Leave a response »

Solbjørg

Arnfinn Rokne : 10. juni 2010 11:31 : Arkiv 2010, Solbjørg

Hei!
Jeg heter Solbjørg Pedersen. Min jobb her på museet er å drive skoletjenesten, blant annet med å utvikle formidlingsopplegg og å ta imot skoleklasser. Det er som regel meg elevene møter når de skal på omvisning her på museet. Jeg er utdannet biolog, så når vi skal på tur langs elva kan dere spørre meg om alt som har med biologi å gjøre.

Leave a response »

Hvem er vi? Sommerlarm 2010

Arnfinn Rokne : 3. juni 2010 21:30 : Arkiv 2010

Vi er tre personer som skal være med dere hele uka gjennom. I tillegg blir det forskere fra NTNU og Vitenskapsmuseet som blir med oss på forskjellige ting.

De som skal følge gruppa heter Arnfinn Stendahl Rokne, Guro Jørgensen og Solbjørg Pedersen.  Følg med på bloggen så kommer den bilde og presentasjon av oss om litt.

Leave a response »

Fullt hus Sommerlarm 2010

Arnfinn Rokne : 3. juni 2010 21:25 : Arkiv 2010

Da er begge ukene fulltegna, og 40 deltagere er påmeldt til Sommerlarm. Vi gleder oss til og treffe alle dere som har fått plass, og håper dere gleder dere til å være med.  Vi beklager at ikke alle som meldte seg på fikk plass i år, men håper dere vil søke igjen til neste år. Vi skal virkelig prøve å få til flere plasser da.

I slutten av neste uke skal vi teste en del av oppleggene dere skal være med på. Da skal vi ta litt bilder og legge dem ut på bloggen, så får dere se litt av det vi skal gjøre.

Leave a response »

Velkommen til Sommerlarm 2010

Arnfinn Rokne : 31. mai 2010 11:48 : Arkiv 2010

Hei alle sammen, og velkommen til Sommerlarm 2010 sin blogg.

Ennå er det bare vi som jobber her som skriver på bloggen, men til sommeren skal dere som blir med sommerskolen få fylle disse sidene med bilder, filmer og tekster. Vi jobber nå for fullt med aktiviteter og opplegg til Sommerlarm. Dette er første gang NTNU Vitenskapsmuseet arrangerer sommerskole og vi gleder oss veldig til spennende uker sammen med dere i sommerferien.

Følg med på bloggen de neste ukene så får du bli litt kjent med oss som skal jobbe med dere og snikkikke litt på noen av oppleggene dere skal få vere med på.

Leave a response »
« Page 1, 2, 3 »

Legg igjen en kommentar