Glimt fra samlingene

En ekte Syvsover

By Jørgen Rosvold

Føler du deg ekstra sliten og trøtt om vinteren? Skulle du helst bare ligge å slumre fram til sommeren? Enkelte dyr sover faktisk det meste av livet og trives svært godt med akkurat det. En hel familie med smågnagere har faktisk blitt oppkalt etter all sovingen sin.

Eksperter på soving

 Vinteren er hard for mange arter og de fleste har tilpasset seg denne sesongen på mange forskjellige måter. Noen har blitt store og kraftige, noen har utviklet lang tett pels, mens andre har valgt å heller gjemme bort seg på et lunt og trykt sted og bare sove bort hele vinteren. En familie med smågnagere som vi kaller syvsovere (Gliridae) har valgt den siste strategien og har blitt eksperter på akkurat dette. De europeiske artene tilbringer over halve året i dvale, rullet sammen som en ball i et lite reir som de bygger i hulrom i bakken eller trær. Det er heller ikke uvanlig at de overvintrer inne i hus. De fleste syvsovere er også nattaktive, slik at når en først ser en syvsover så er det som oftest et sovende dyr, derav navnet.

 For å spare på energien gjennom vinteren går syvsoverne inn i en dyp dvaletilstand. I denne tilstanden reduseres temperaturen i kroppen og hjerterytmen går ned. Samtidig minker pusteaktiviteten og det kan faktisk gå opp i mot en time mellom hver gang den trekker pusten!

 

En hel familie med syvsovere

Syvsovere finnes i det meste av Europa og Afrika, og i enkelte områder i Asia. Totalt finnes det 26 arter, men i Europa har vi bare 5 av dem: vanlig syvsover eller bare syvsover, hasselmus, tresyvsover, hagesyvsover og en art som ikke har noe innarbeidet norsk navn men som ofte kalles musehalesyvsover. I Norge finnes ingen av disse men sør i Sverige lever hasselmusa, så hvis klimaet blir varmere er det mulig at denne tar turen hit i framtida.

 De fleste syvsoverene lever det meste av livet i trær og er dyktige klatrere, mens noen lever også på bakken. De hører veldig godt og kommuniserer med mange forskjellige lyder, som klikking og plystring. Enkelte arter spiser for det meste frukt, nøtter og frø, mens andre spiser mer insekter og småkryp. Mange deler også en egenskap som vi finner igjen hos firfisler ved at om de blir fanget i halen så kan de slippe den for å komme seg vekk.

Hagesyvsover

 

 Romersk snacks

Hasselmus finnes også i Sverige

Når det går mot høsten begynner syvsoverene å feite seg kraftig opp for den lange vintersøvnen. Det er ikke uvanlig at vekta dobles utover våren. På grunn av dette blir enkelte av dem sett på som en delikatesse. Spesielt ettertraktet er den største arten, den ”vanlige” syvsoveren (Glis glis), som på engelsk blir kalt feit syvsover (fat dormouse) eller spiselig syvsover (edible dormouse). De gamle romerne drev faktisk oppdrett på disse i spesielle terrakotta-beholdere kalt glirarium og brukte dem som snacks. I dag er det spesielt i Slovenia at den jaktes mye og er en viktig del av kulturen.

 Så hvis du er en skikkelig trøtting, spesielt om vinteren, så vet du at du er ikke alene om det. Pass bare på så du ikke ender opp som romersk snacks!

 Mer info om forskjellige syvsovere

Se video her:Kommentarer

Tove E. 25 mar 2011

Eg elskar denne bloggen!

Kjempevittig og lærerikt – og med mange gode idear til spennande mat ;-p

Legg igjen en kommentar