Glimt fra samlingene

Nebbdyret: Det nebbete, eggleggende pattedyret

By admin

Nebbdyret lever bare i elver på Tasmania og østlige Australia. Dette merkelige pattedyret har et bredt nebb som en and, en flat hale som en bever og svømmehud mellom tærne som en oter. Disse kroppstrekkene gjør den til en god svømmer, og et nebbdyr tilbringer opptil halvparten av livet sitt i vann på jakt etter mat. De lever av smådyr, særlig muslinger og snegler som de lokaliserer ved hjelp føleorganer på nebbet. Disse kan fange opp elektriske signaler fra mulige byttedyr. Det bruker halen som ror og fettlager. Dette lagret hjelper den til å overleve vinteren når det er lite mat.

Det mest spesielle med nebbdyret er likevel at det legger egg; og er følgelig et av de mest primitive pattedyrene. Nebbdyret hører inn under ordenen kloakkdyr (sammen med maurpiggsvinet som også lever i Australia samt i New-Guinea). Kloakkdyra har en felles åpning for avføring, urin og egglegging; men de er likevel pattedyr for hunnene har melk og melkekjertler, og dyra har pels.

De eldste fossile funnene av et moderne nebbdyr dateres 100 tusen år tilbake, men nebbdyrlignende fossiler antas å være så gamle som 110 millioner år gamle. Kloakkdyrene utviklet seg for enda tidligere. Fossile funn fra Argentina indikerer at de fantes på superkontinentet Gondwana allerede for om lag 170 millioner år siden, altså lenge før dinosaurene døde ut, og før de andre grenene oppsto av pattedyra som føder unger, har patter og atskilte endetarms- og urin/kjønnsåpninger.

Kloakkåpning har kloakkdyrene felles med pattedyrenes nærmeste slektninger, sauropsidene (fugler og krypdyr). Nebbdyret har imidlertid også mer avanserte karaktertrekk; som føleorganene på nebbet og sporer med giftkjertel som hannene har på bakbeina. Disse sporene bruker hannene i revirkamper med sine konkurrenter, og som forsvar mot fiender. Giften kan drepe så store dyr som hunder.

Nebbdyret graver ganger i elvebreddene. Disse fungerer som skjulested, men også som egg- og ungekammer. Hunnene legger 2 (1-3) egg, som ruges i 8–10 dager før de klekker. Ungene blir i hulegangene sine i 4 måneder.

Les mer om nebbdyret

Se video her:Kommentarer

Frida 22 sep 2013

Læreren min spurte søtra mi om hun kunne finne ut hvordan nebbdyret var et pattedyr, men den la egg;-)
Og det er jo fordi den ammer:-)

Legg igjen en kommentar