Polychaeta – flerbørstemark

Spiser bein og holder harem – en mystisk børstemark

By Torkild Bakken

Børstemark som spiser bein, holder seg med harem og bare lever i havets dyp – finnes det? Jada, og ikke må vi veldig dypt i havet eller langt av sted heller. Da forskerne første gangen fant flerbørstemarken Osedax var det på bein fra et hvalkadaver på flere tusen meters dyp. Og det var flere mysterier ved disse børstemarkene. 

Faksimile fra www.primerstory.com
Faksimile fra www.primerstory.com

Mange av mysteriene er løst. De største mysteriene var at disse dyrene ikke hadde tarm, ikke munn og ikke hode heller. Hvordan kan de da konsumere bein fra hval som har sunket ned til havets bunn? Ved hjelp av symbiotiske bakterier. Et annet mysterium var at forskerne bare fant hunner. Hvor var hannene? Hannen er bare bitte små individer som i bunn og grunn bare er kjønnsorganer som produserer sperm. Disse oppbevarer hunnene i kroppen, som et harem.

Deb Chachra (@debcha) har laget en flott historie om Osedax på primerstory.com som er verdt å studere.

Mye ny kunnskap om denne merkelige gruppen flerbørstemark er funnet ut etter at de først ble oppdaget i 2002. Vi finner Osedax i Norge også, representert ved arten Osedax mucofloris. Den er funnet utenfor Bergen på relativt grunne dyp (120 m), og da på bein fra ku som var senket ned for å se om Osedax ville dukke opp.

En gruppe fra Universitetet i Bergen publiserte om dette funnet i 2010 i tidsskriftet Fauna norvegica (artikkelen er open access):

Schander C, Rapp H, Dahlgren T. 2010. Osedax mucofloris (Polychaeta, Siboglinidae), a bone-eating marine worm new to Norway. Fauna norvegica 30: 5-8. doi: 10.5324/fn.v30i0.632