Viten fra naturen
Svartelista
Du har kanskje fått med deg at fremmedarter har vært en del i media de siste årene. Overskrifter som ”Fremmede arter flyter til Norge med plast”, «Aggressiv blindpassasjer truer norsk natur”, og ”Uønskede arter som krysser grensene truer norske planter” har dekorert aviser bare i fjor. Men, hva er egentlig fremmedarter, og hva er det som gjør dem så uønsket?
Fremmedarter er arter som har blitt spredt til områder hvor de opprinnelig ikke hører hjemme, og som oftest et resultat av menneskelig aktivitet. Ikke alle arter utgjør en trussel i det nye området de introduseres til; mange er ikke engang i stand til å formere seg. Derimot, når fremmedarter klarer å invadere og etablere seg i nye områder, samt presse ut de stedegne artene, utgjør de en trussel mot naturmangfoldet. Slike arter kaller vi invaderende arter, eller invasive arter. Russerkrabbe (Paralithodes camtschaticus), sebramusling (Dreissena polymorpha), karpe (Cyprinus carpio), svartrotte (Rattus rattus), villsvin (Sus scrofa), ørret (Salmo trutta), kanin (Oryctolagus cuniculus) og brunskogsnegl (Arion vulgaris) er alle velkjente eksempler på invaderende arter.
Fremmedarter kan vurderes til ulike risikokategorier basert på deres levedyktighet i norsk natur, hvilken påvirkning de har på stedegen arter og naturtyper, og på grunnlag av hvor fort de klarer å spre seg. De fremmedartene som har høyest risiko for å skade naturmangfoldet i Norge klassifiseres i det vi kaller svartelista. Lista består av fremmedarter med enten (1) svært negativ effekt på norsk økosystemer, (2) høyt spredningspotensial og en viss økologisk effekt, eller (3) stor økologisk effekt, men begrenset spredningspotensial. At en art er på svartelista betyr ikke nødvendigvis at den er uønsket eller ulovlige. Det finnes nemlig en egen liste over ulovlige arter, vedtatt av myndighetene, som det er forbudt å importere, omsette og sette ut. Svartelista er, på den annen side, ment som et verdinøytralt kunnskapsgrunnlag for myndighetsbeslutninger vedrørende forvaltning, bruk og regelverk.I år vil en ny svarteliste bli utgitt. I den anledning vil vi over de neste månedene publisere innlegg om svartelistas verstinger. Hvem er de? Hvordan kom de hit? Og hva kan vi gjøre for å stoppe dem?