Viten fra naturen
Ny forskning: Beitedyr påvirker utbredelsen av rødlista planter i fjellet og på viddene
Beitedyr påvirker mange aspekter ved økosystemene i arktiske og alpine strøk, fra planters utbredelsesdynamikk og artssammensetning, til karbonlagring og næringsomløp i jord. Herbivori er en prosess som virker innenfor flere nivå: beitedyr velger ut sine beiteplanter på et småskalanivå, men påvirker også deres utbredelse på et storskalanivå. Vi har en god forståelse av hvordan beitedyr påvirker lokale forhold, men ikke hvordan dette eventuelt påvirker storskaladynamikk. Klimatiske variabler har blitt brukt med stor suksess til å modellere og forklare arters utbredelse, mens biotiske interaksjoner, inkludert herbivori, har vært bemerkelsesverdig fraværende i de samme type modellene. Ny forskning fra Trondheim har begynt å endre på dette.
Et unikt datasett
James Speed og Gunnar Austrheim fra NTNU Vitenskapsmuseet har nylig publisert en artikkel i tidsskriftet Biological Conservation hvor de bruker et landsdekkende datasett med tettheten av alle store beitedyr til å forutsi utbredelsen av truede plantearter i Norge. Dette studiet fokuserte på sju arktiske og alpine arter fra den nasjonale rødlisten for arter, samt de viktigste beitedyrene i disse økosystemene – sau, villrein og tamrein.
Stor påvirkning fra beitedyr
Studiet viste at selv om klima var viktigst i å bestemme utbredelsen av disse sju planteartene, så var det også en tydelig effekt av beitedyrtetthet. Dette var mest synlig for fjellnøkleblom (Primula scandinavica). Lav tetthet av beitedyr var assosiert med lite egnete habitater for denne arten. Speed og Austrheim kartla områdene i Norge hvor tettheten av beitedyr var den viktigste determinanten for utbredelsen til hver av de sju planteartene og det var liten overlapp i disse områdene mellom artene. Dette sier oss at forvaltningen av beitedyrpopulasjoner med den hensikt å bevare truede plantearter trenger å være spesifikk for hvert område og for hver planteart.
Referanse: Speed, J.D.M. & Austrheim, G. (2017) The importance of herbivore density and management as determinants of the distribution of rare plant species. Biological Conservation, 205, 77-84
(Oversettelse av Anders L. Kolstad)