NTNU Vitenskapsmuseets blogger

Gamle filmfremvisere

By Guro Jørgensen

For noen år siden kom jeg over en filmfremviser til kr. 10,- på et loppemarked. Året etter dukket det opp en til. Jeg er glad i film og brukte maskinene som dekorasjon i egen hjemmekino. Jeg fikk etter hvert lyst å kunne vise gammel film (orntlig film) i kinoen. Da jeg kom over en liten samling, så slo jeg til.

Det var moro å bruke de gamle maskinene. Neste steg var å kunne kjøre alle typer filmformater. Nå har jeg maskiner for 8, super 8, 9.5, 11, 16, 17.5, 28 og 35mm filmformat. Det er greit å ha 2-3 maskiner av hvert format, for det hender titt og ofte at de takker for seg. For å holde fokus bestemte jeg meg for å samle på maskiner eldre enn ca. 1920. Ett av grunnelementene i samlingen er fascinasjonen over å bruke lys til å skape bevegelse med.

Foto: flicrMaskinen på bildet til høyre er en Pathe KOK 1911 modell. Pathe lanserte begrepet ’Le cinema chez soi’ (kinoen hjemme hos deg) med denne maskinen. Hjemmekino ble altså introdusert i 1911. Maskinen på bildet har serienummer 1309. Jeg kjenner kun en maskin som har lavere serienummer. Dvs. dette er verdens nest eldste hjemmekino i verden, bokstavelig talt.

(Bildet øverst viser en hjemmelaget laterna magica fra Tyskland fra 1900)

Filmmaskinisten

Her kan du se flere bilder fra samlingen min: http://www.flickr.com/photos/laterna_magica/6153547740/in/photostream