NTNU Vitenskapsmuseets blogger

Hardcore mosefelt!

By Magni Olsen Kyrkjeeide

Det begynner å klø litt i feltfingrene, men det er ikke akkurat årstiden for feltarbeid, ikke i denne delen av verden ihvertfall. Vel, det stopper ikke alle. Sphagnologen Kjell Ivar Flatberg er en notorisk torvmosesamler og lar seg ikke stoppe av noe så trivielt som årstider. Han samler torvmoser etter behov og da spiller det ingen rolle hvordan det ser ut ute. Det som er avgjørende for en vellykket felttur er valg av verktøy…

I oktober fikk vi skikkelig snøvær her i Trøndelag. Kjell Ivar ville gjerne inkludere noen prøver i et pågående labarbeid og hadde ikke tid til å vente på mildvær. Dette løste han lett ved å ta med piasavakosten ut og børste frem det han trengte. Ikke noe problem! Dette er ikke første gangen han har samlet torvmoser på snødekte myrer. En gang tidligere har han vært ute med spade og gravd seg ned gjennom en god meter snø for å finne en bestemt art. Og det gjorde han på første forsøk!

Ett noe uvanelig feltredskap for en bryolog.

Velvel, det stopper ikke der. I forrige uke var han ute igjen. Nå er vi ikke akkurat plaget med mye snø i Trondheimsområdet om dagen, så spade og kost er unødvendig. Men, gradestokken viser 10 kalde grader og da er det ikke bare å plukke torvmoser. Så hva gjør man da? Jo, man tar med seg øks og hugger ut det man trenger.

Hvem har sagt at lupe er bryologens viktigste feltredskap og at vinteren er et dårlig tidspunkt for felt? Tror allikevel jeg venter med felt et par måneder til…