NTNU Vitenskapsmuseets blogger

23. desember: Ribbesigd!

By Magni Olsen Kyrkjeeide

Det er dagen før dagen og ribbesigd Dicranum scoparium står på menyen! Det er jo den store ribbedagen i morgen, så det er på tide å salte og pepre den så den blir klar i tide. Beklager til alle pinnekjøttfans, men det er dessverre ingen mose som har fått navnet pinnekjøttmose ennå.

Ribbesigd hører hjemme i sigdmoseslekta. Disse artene har mer eller mindre lange, sigdbøyde blader. Ribbesigd er veldig vanlig og vokser på det mest de fleste steder, men kan variere en del i størrelse og bladbøying. Heldigvis har de et veldig godt kjennetegn som skiller dem fra de andre sigdmosene og det er her (jule)ribbe kommer inn. Under nerven er det fire veldig tydlige høye ribber. Og når jeg skriver veldig tydlig mener jeg veldig tydelig hvis man ser på et tverrsnitt av bladet med mikroskop. Har man en god lupe, litt lupetrening og vet hva man skal se etter, kan man kanskje se dem også ut i felt.

Oops, her har noen fått en ekstra ribbe til jul! Foto: http://plantdb.biology.duke.edu:8080/BryoImages/Dicranum_scoparium/ipage00007.htm