NTNU Vitenskapsmuseets blogger

15. desember: Revemose

By Magni Olsen Kyrkjeeide

Da prøver vi oss på en julesang igjen! Denne gangen blir det «Reven rasker over isen». Det finnes jo selvfølgelig en revemose Thamnobryum alopecurum, eller skal vi si reven-rasker-over-isen-mose i disse juletider?

Så får vi lov, så får vi lov å synge bryologenes vise? Og se på bryologene når de går og når de sitter og når de står og når de svinger seg i revemosedansen!

Bryologer på revemosejakt. Foto: K. Hassel

Revemose henger i store klaser fra basisen av fuktige, kalkrike bergvegger eller steiner. Den er stor og har det man kaller en trelik forgreining. Altså, den nederste delen av stammen er uten greiner, mens i toppen er det massevis av dem.

Tjukke revehaler som henger fra kalkrik stein. Foto: K. Hassel