NTNU Vitenskapsmuseets blogger

13. desember: Tussemose!

By Magni Olsen Kyrkjeeide

I dag er dagen man i følge gammel overtro skulle ha alt klart til jul, hvis ikke kunne åsgårdsreia komme på en liten visit. Dersom du ikke har alt på stell i dag, bør du se litt ekstra opp for tusser og troll. Eller tussemose Haplomitrium hookeri, kanskje?

Det skal godt gjøres å legge merke til den, for den blir bare opptil 1 cm stor (eller liten?) og forekommer i små mengder. Den er listet som nær truet i Norsk rødliste. Det antas derimot at den har en vid utbredelse, men at den er oversett.

Tussemose er en levermose. Levermoser har jo vanligvis bladene sine i to rader, men denne litt krabaten har dem rundt hele stengelen.

En liten levermose. Bildene er lånt fra floraen til British Bryological Society: http://www.bbsfieldguide.org.uk/