NTNU Vitenskapsmuseets blogger

10. desember: Einebjørnemose!

By Magni Olsen Kyrkjeeide

Så går vi rundt om en enebærbusk, enebærbusk, enebærbusk, ikke sant? Og siden det er tidlig en mandags morgen, så gjør vi så når vi vasker vårt tøy, ikke sant?

Ok, den er litt tynn, men under eller ved siden av einebærbusken vokser det antakeligvis einebjørnemose Polytrichum juniperinum. Einebjørnemose har fått sitt norske og vitenskapelige navn fra einer Juniperus communis. Den vokser på åpne, tørre og fattig steder, akkurat som einer.

Som de andre bjørnemosene har også einebjørnemose tjukke blader som ser litt ut som barnåler. Det skyldes at den har kraftige, langsgående riller (lameller) på oversiden av bladet. Disse lamellene har litt ulik form hos de forskjellige artene, men dette ser man bare om man lager et tverrsnitt av bladet og kikker på det i mikroskop. Einebjørnemose har andre gode kjennetegn også, blant annet er den blågrå i fargen, bladspissene er alltid brune og bladkanten er godt innrullet over lamellene (glatt bladkant).

Einebjørnemosehanner med masse splash-cups. Oppi disse ligger spermatozoidene og venter på at en regndråpe skal treffe og spre dem til en ett hunnlig einebjørnemoseskudd. Foto: K. Hassel.