NTNU Vitenskapsmuseets blogger

3. desember: Bandmose!

By Magni Olsen Kyrkjeeide

Julegaver har blitt en viktig del av julefeiringen, så i disse dager handles, pakkes og pyntes det i stor skala. Det finnes ikke julebåndmose, men gulband Metzgeria furcata og blåband M. fruticulosa vokser i Norge.

Bandmosene er thalløse levermoser og har dermed ikke stengel og blader, men et flattrykt thallus. Thalluset er smalt og gjennomskinnelig med en tjukk midtribbe som ser ut som en tydelig nerve. Gulband er ganske vanlig i hele Norge og vokser på trær og av og til stein.

Blåband er mye sjeldnere og kjent fra en håndfull lokaliter i Vestfold og på Vestlandet. Det er tre kjente funn fra slutten av 1800-tallet og den ble ikke gjenfunnet før på slutten av 1900-tallet. Dette store gapet kan skyldes at ingen har lett etter den i mellomtiden, men også at den kan være mer vanlig nå. I rødlista står det følgende: «Vi konkluderer med at arten er i spredning i Norge (særlig Vestlandet) som den er det i Storbritannia».

Blåband på et ungt bøketre utenfor Larvik. Foto: K. Hassel