NTNU Vitenskapsmuseets blogger
Kjøttfri mandag!
Ismannen Ötzi som døde for 5200 år siden i fjellene i Syd-Tyrol hadde mose i magen. Tilsammen ble minst seks arter funnet og fire av disse har blitt brukt til å studere hans siste levedager. Blandt artene som ble funnet var det en ubestemmlig bjørnemose, flatfellmose Neckera complanata, kalkraggmose Anomodon viticulosus, sprungemose Hymenostylium recurvirostrum og gulltorvmose Sphagnum affine.
Hvordan mosene har havnet i magen til Ötzi er ikke helt sikkert, men man tror ikke han spiste dem med vilje. Flatfellmose som det ble funnet mest av, brukte han antakeligvis til å pakke inn annen mat som brød og kjøtt, mens sprungemose antakeligvis kom via drikkevann. Hvordan han fikk i seg torvmose er det to teorier på. En myrlevende amøbe ble funnet sammen med torvmosen, så han kan ha drukket myrvann og dermed fått i seg litt torvmose. Det andre alternative forklares med torvmosers sårhelende effekt. Ötzi hadde nemlig to sårskader og dersom han visste om torvmosers medisinske effekt, kan han ha brukt gulltorvmose til å lege sårene sine. Mosen kan dermed ha havnet i magen fra fingre med størknet blod og bladfragmenter via brødet han spiste. Deilig!
Dette er ikke akkurat «breaking news» (publisert i 2009), men passer godt inn i disse dager da konseptet kjøttfri mandag foreslås i flere norsk kommuner. Det står neppe mose på menyen. Det er ingen observasjoner av at mose har utgjort hovedbestanddelen i en diett, kun ved hungersnød og som en liten del av tilbehøret. Bladmoser er ikke giftige, men ikke akkurat spislige eller næringsrike heller, så man kan like god styre unna. Levermoser er til og med kreftfremkallende.
God kjøttfri mandag!