NTNU Vitenskapsmuseets blogger

Mosekoseklubben?

By Magni Olsen Kyrkjeeide

Det rører seg i det norske mosemiljøet. Ja, det er faktisk så mange moseinteresserte i Norge at vi kan kalle det et mosemiljø. Og nå begynner det å skje ting. Forrige helg møttes 25 bryologer i Skien for å kikke på mose tre dager til ende. Kalkrike berg og kornåker var noen av habitatene på menyen.

Hvor mange bryologer ser du på svabergene? Foto: M. O. Kyrkjeeide
Hvor mange moser er det på svabergene? Foto: M. O. Kyrkjeeide

Målet med turen var å samle moseinteresserte fra Norge for at vi skulle møte hverandre og være ute i felt sammen for å få bedre artskunnskap. Vi var en veldig fin blanding av studenter, amatører og eksperter.

Nei, han har ikke fått et illebefinnende og vi andre er ikke en gjeng ignorante bryologer, han ser bare på en veldig liten mose som vokser på bar jord. Foto: M. O. Kyrkjeeide
Kirkegårder med gamle løvtrær er alltid en hit blant moseinteresserte, for her kan det vokse spennende epifytter (arter som vokser på trær). Foto: M. O. Kyrkjeeide

Dag to regnet det så mye at kamera ikke kom frem. Den store atraksjonen denne dagen var en kornåker med nålkapselmoser. Det er den gruppen med moser som står nærmest karplantene og det er bare i underkant av 150 arter i verden. I Norge har vi to (svartnål og gulnål), og vi fikk sett begge denne dagen.

Det var mange av deltakerne som så svartnål (bilde) og gulnål for første gang. Foto: K. Hassel
Mosene vokser ikke alltid i lett fremkommelig terreng. Foto: M. O. Kyrkjeeide

Etter lunsj den siste dagen dro de som ikke allerede hadde fått nok til bøkeskogen i Larvik for å se den sjeldne arten blåbånd (Metzgeria fruticulosa). Den finnes bare noen få steder i Norge.

Blåbånd er en thalløs levermose som vokser på løvtrær. Foto: Britisk bryologisk forenings felthåndbok, http://www.bbsfieldguide.org.uk/

På turen ble det også diskutert om Norge er klar for en egen bryologisk forening. Alle ønsket ihvertfall å møtes en gang i året og en liten gruppe fikk i oppgave å se nærmere på ulike typer å organisere seg på. Dette skal legges frem når vi møtes neste år. Kanskje blir det en moseklubb i landet?