NTNU Vitenskapsmuseets blogger

Så mye mer en bare mose…

By Magni Olsen Kyrkjeeide

De mest kreative av oss lager kanskje egne juledekorasjoner og lignende og har dermed brukt mose til å dekorere med. Særlig før jul kan man kjøpe det som kalles skovmose på ulike hagesenter og blomsterbutikker. Nå er det ingen art som heter skovmose (eller skogsmose), så navnet kommer nok av at produktet antakeligvis kommer fra Danmark og mosepakken inneholder arter som gjerne vokser i skog. Hvis du forresten har moserester igjen etter kreativ pynting så kan disse puttes i fryseren og benyttes igjen ved en senere anledning.

De aller mest kreative av oss bruker mose til mye mer en enkel julepynting.

HAF by Hafsteinn Juliusson er et firma som holder til på Island og de liker å inkludere økologi i sine design. En ting de produserer er voksende smykker. De bruker altså levende mose på ringer og anheng. Det er ikke ofte man blir anbefalt å oppbevare smykkene sine i fryseren når de ikke er i bruk.

Den perfekte gaven til enhver moseentusiast (ihvertfall de kvinnelige) kan kjøpes på nettsidene til Hafsteinn Juliusson: http://www.hafsteinnjuliusson.com/store/

Den engelske kunstneren Anna Garforth bruker også mose i en del av sine kunstverk. På hennes hjemmeside kan man lese om et prosjekt hvor ulike kunstnere har laget kunstverk som viser naturens evne til å hele. Anna Garforths utgangspunkt ble torvmosens antiseptiske egenskaper som kan ha reddet mange menneskeliv under verdenskrigene. Hennes installasjon ble dermed Moss Cross, et levende, grønt kors istedenfor det vanlige røde vi er vant til å se. Hun bruker også mose som vegggraffiti.

Anna Garforth bruker mose til å dekorere vegger med. Mye finere enn spraymaling og mye mer miljøvennelig også. Foto: Anna Garforth.

De siste årene har vertikale hager blitt et populært innslag i byer. En god idè når man har lite plass horisontalt. Patrick Blanc er en av de mest kjente designerne av vertikale hager og har laget hager med både karplanter og moser på veggene til kjøpesenter, hoteller, banker, butikker og lignende over hele verden .

Denne vertikale hagen befinner seg på Caixa Forum i Madrid og er laget av Patrick Blanc. Foto: www.environmentalgraffiti.com/featured/moss-grass-graffiti/2147?image=11

På rådhuset i Reykjavik har de imidlertid bare brukt mose på sin vertikale vegg. På bloggen Toronto Gardens står det litt om veggen.

Deler av rådhuset i Reykjavik er kledd i mose. Foto: http://torontogardens.blogspot.com